2024. március 29., péntek

Börtönbe vonul az expolgármester

Az újságíró házának felgyújtásáért találták bűnösnek

Dragoljub Simonović, Grocka volt polgármestere ellen négy év három hónap börtönbüntetést mondott ki kedden ítéletében a Második Alapfokú Bíróság, mert a bíróság szerint ő gyújtatta fel Milan Jovanović újságíró házát 2018 decemberében Vrčinben.

A Žig info hírportál dolgozója elleni támadásban a bíróság bűnösnek találta Aleksandar Marinkovićot is, a bűntett elkövetőjét, aki jelenleg szökésben van. Ellene is ugyanilyen időtartamú elzárást határoztak meg. Vladimir Mihailović közvetítő ellen négy év börtönt szabott ki a bíróság.
Az első fokon kimondott ítélet közlése alkalmával Slavko Žugić bíró azt mondta: nehéz utat kellett bejárni a per során, mert a vádlottak védőügyvédei folyamatosan gátolni próbálták az ügy előrehaladását, s azt is állították, hogy Aleksandar Vučić államfő irányítására próbál ítéletet hirdetni. Amint ezek a szavak elhangzottak, a vádlott és a védőügyvédek elhagyták a bírósági termet.
Az ítélethirdetést követően Milan Jovanović újságíró közölte, reméli, hogy ez a döntés a sajtó szabadságának a kezdete Szerbiában, ki tudja, mi lett volna vele, ha az ügy nem kerül a figyelem középpontjába itthon és külföldön is. Megköszönte mindenkinek, aki segítségére volt a háza felújítása során.