2024. április 26., péntek

„Nem szégyen a gazdagság"

Március 12-én lép hatályba a vagyon eredetéről szóló törvény

Rendezett adózási rendszer nélkül nem lehetünk rendezett állam se, emelték ki a köztársasági képviselőház keddi rendkívüli ülésén, amelyen mindenekelőtt a vagyon eredetének meghatározásáról és a külön adóról szóló törvény módosításáról folytattak vitát a képviselők.

Siniša Mali pénzügyminiszter a törvény módosításának ismertetésekor kiemelte, hatékonyabbá válik a korrupció elleni küzdelem és meggátolja az adócsalást.
Részletezve a vagyon eredetéről szóló törvény módosítását, rámutatott arra, hogy ugyan egy új törvényről van szó, amit a parlament tavaly február 29-én szavazott ki, és az idén március 12-én lép hatályba, mégis bizonyos fogalmak pontosítására volt szükség, hogy a törvény alkalmazása hatékonyabb legyen. Véleménye szerint a törvény az adórendszer hatékonyságának köszönhetően megakadályozza az adóvisszaéléseket, miközben lehetővé válik a vagyon eredetének vizsgálata. Hangsúlyozta, az előírás minden polgárt felölel, és elsősorban azokat helyezi górcső alá, akik jövedelme nincs összhangban a megvalósított vagyonnal és a mindennapi kiadásokkal.
Kitért azokra a fogalmakra, amelyek módosítására sor kerül, így elmondta, hogy az illegális úton szerzett vagyon kifejezést a külön adóra kötelezett vagyonra módosítják, hogy azt ne azonosíthassák a bűncselekményből megvalósított vagyonnal.
A törvény ezek után felismeri majd a magánigényekre fordított kiadások fogalmát is, így a kiadásokat is ellenőrizhetik, illetve a legális úton megvalósított jövedelemmel is összehasonlíthatják.
Mali elmondta, az Adóhivatal készen várja a törvény hatályba lépését, eddig 20 adóellenőr végezte ezeket az ellenőrzéseket, ám hamarosan már 60 adóellenőr lép munkába.

A képviselők felszólalásukban a korrupció elleni küzdelem jelentőségére mutattak rá. Muamer Zukorlić, az Igazságosság és Megbékélés Pártja képviselője szerint a korrupció és a bűnözés felszámolása szinte lehetetlen, a legfejlettebb országok sem tudtak teljes mértékben megszabadulni ettől a jelenségtől, ezt viszont még az is nehezíti, hogy a bűnszervezetek sokszor szoros kapcsolatban állnak az állami szervekkel. Arra is oda kell figyelni, hogy a korrupció és a bűnözés elleni küzdelem nem lehet sikeres, ha a törvény betartatásáért felelős felügyelők sem fedhetetlenek – figyelmeztetett.
Muamer Bačevac, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselője azt hangsúlyozta, adórendszer nélkül nem lehet a társadalomban jelen levő egyenlőtlenségeket sem enyhíteni. Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia képviselője meg amondó volt; nem szégyen a gazdagság, amennyiben az adott személy törvényes úton szerezte vagyonát. Szerinte a törvény alkalmazását a politikusoktól kell kezdeni, nekik kell példát mutatniuk, mert ...„a politikusok a betöltött funkciójukért kapott fizetésükből nem tudnak 40 ezer eurós autót vásárolni".
Ivica Dačić házelnök szerint ez a legkönnyebben ellenőrizhető törvényelőírás, hiszen Szerbiában mindenki szeret kérkedni a vagyonával, így a vagyon eredetének vizsgálata is egyszerű lesz.
Vladan Glišić önálló képviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy fiatal törvényről van szó, amit csupán egy évvel ezelőtt szavazott meg a parlament, felmerül a kérdés, a módosításokkal valóban a hatékonyság növelése-e a cél, vagy csak politikai marketingről van szó, esetleg a törvényelőírások enyhítéséről.
Maja Popović igazságügyi miniszter elmondta, hogy a bűncselekményből megvalósított vagyon bírósági eljárást követő bírói döntés után válik azzá, e törvény ugyanakkor a megvalósított bevételek és kiadások közti arányt ellenőrzi.
Szó esett még arról a hitelről is, amit az Elektromreža Srbije részvénytársaság az energiahatékonyság elérésének érdekében vesz fel a KfW német fejlesztési banknál, és amiért Szerbia garanciát vállal, illetve arról a hitelről, amit szintén a KfW banknál vesz fel az állam, a középületek energiahatékonysága és fejújítása érdekében, és amit a belgrádi katonai kórház (VMA) épületének felújítására fordítanak majd.