2024. április 25., csütörtök

Utazás otthonról

Kalmár Attila fotósnak köszönhetően Vajdaság értékei is felfedezhetők az online térben

A virtuális túra egy interaktív internetes felület, amely egy adott épület, park, étterem megtekintését teszi lehetővé rendkívül látványos módon. Speciális kialakításának köszönhetően a helyszín körbenézhető és bejárható, ezáltal olyan hatást kelt, mintha a szemlélő személyesen lenne jelen. A zentai Kalmár Attila 7-8 éve kezdett el komolyabban fotózással foglalkozni, amikor Amerikába indult dolgozni.

– Az amerikai út előtt csak hobbiszinten foglalkoztam fotózással. Hat hónapot töltöttem óceánjáró hajón, naponta 1000-1500 fotót készítettem, ennek köszönhetően nagyon sokat tanultam a szakmáról. Annyira megszerettem, hogy amikor hazajöttem, tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Viszont olyan valamibe akartam kezdeni, amit nagyon kevesen csinálnak, ami nálunk még nem elterjedt. Lagzikat, osztálytalálkozókat viszonylag sokan fotóznak, nem akartam beállni a sorba, hanem egy külön kategóriába akartam tartozni – kezdte történetét Attila.

A fényképész előbb a tárgyfotózásba kóstolt bele, majd ezután fedezte fel a virtuális túrákban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, ami hamar nagy érdeklődést váltott ki nála. Az évek alatt több mint 7 millióan voltak kíváncsiak munkáira.

– A virtuális túra segítségével egy épület, gyárcsarnok, templom vagy egyéb nevezetesség minden részletével együtt mutatható be. Gyakorlatilag végig tudjuk vezetni a nézőt úgy, mintha ő is a helyszínen lenne. A számítógép vagy a mobiltelefon kijelzőjén a 360°-os fotók segítségével bárki, bárhonnan és bármikor virtuálisan körbe tud tekinteni egy térben. Nem egy szemszögből, hanem teljesen bejárható a befotózott terület. A néző ott érzi magát, ahol az a fotó készült – tudtuk meg a fotóstól.

Attila szállodákat, éttermeket, kávézókat, eladó és kiadó lakásokat, irodákat, stúdiókat, kulturális- és sportközpontokat, nevezetességeket, múzeumokat és egyéb kiállítótereket fényképez, majd ezekből a fényképekből formál a közönség számára teljesen bejárható virtuális területet. Ezáltal könnyen, gyorsan, utazás, időpont-egyeztetések és várakozások nélkül a kanapénkon ülve is megtekinthetjük az általunk kiválasztott épületet.

A vírushelyzet miatt tavaly még inkább megnövekedett az érdeklődés a virtuális túrák iránt. Mindenki felfedezte, hogy az interneten is lehet nézelődni, virtuálisan utazni. Egyre többet olvashattunk arról, hogy az Európa nagyvárosaiban található múzeumok, kiállítások online is megtekinthetők, viszont szinte alig tudjuk, hogy Vajdaság nevezettségei is rajta vannak a virtuális térképen.

– A megtekintések száma abszolút megnövekedett nagyon rövid idő alatt. Jelen pillanatban nem lehet utazni és mindenki szükségét érzi, hogy legalább nézze azokat a helyeket, amelyekre nem tud eljutni. Több megkeresésem is volt, például az adai Műszaki Iskolában nem volt lehetőség nyílt nap szervezésére, ezért virtuálisan szerették volna bemutatni a leendő diákoknak az iskolát és a gépeket – mondta Attila.

Aki a továbbiakban szeretne még többet megmutatni Vajdaságból, illetve a külföldi utazásairól, a fotós munkássága nyomon követhető a Google térképen.