2024. április 23., kedd

Több mint kétszáz utazási iroda szűnt meg

A csaknem egy éve tartó koronavírus-világjárvány során az idegenforgalom az egyik legveszélyeztetettebb gazdasági ágazatok közé tartozik. Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója szerint Szerbiában több mint kétezer – az idegenforgalom területén tevékenykedő – ember veszítette el munkáját. A járvány okozta válság kezdete óta az ágazatban érintettek több megbeszélést is tartottak, az illetékesekhez fordultak segítségért.

Tavaly a szállodatulajdonosok szobánként 350, ágyanként 150 euró ágazati támogatásban részesültek. Döntés született továbbá arról is, hogy a következő fél évben buszonként 600 euróval segítik a fuvarozással foglalkozó vállalatokat. Az illetékes tárca által nyújtott támogatások viszont megkerülik az idegenvezetőket, holott az ügynökségek szerint nagy szükségük lenne rá.

Moldvai Attila, az újvidéki Elnos Tours ügynökség igazgatója a 021.rs hírportálnak elmondta, hogy amennyiben az illetékes minisztérium az idén nem segíti munkájukat, nem lát módot arra, hogy az ügynökség „túléli" a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy március közepén lesz egy éve annak, hogy nem valósítottak meg jövedelmet. Június közepén két csoportot utaztattak Görögországba, azóta semmi, magyarázta. Hozzátette, hogy az állam által támogatott minimálbérek után járulékokat kell fizetniük, azonban nincs bevétel, amiből ezt fedezni tudnák.

Ana Ječmenica, a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetségének (UTAS) illetékese a portálnak elmondta, hogy a járvány kezdete óta mintegy 200 utazási iroda „ajtajára került lakat”. Rámutatott, hogy több ügynökség az állam által nyújtott minimálbér kifizetése után teszi ezt meg.

Petar Knežević, az újvidéki Grand Tours utazási iroda igazgatója azt nyilatkozta, hogy ügynökségük is kénytelen volt csökkenteni az alkalmazottak számát. Dolgozóik 60 százaléka maradt munka nélkül, azonban még így is nehéz helyzetben vannak.