2024. március 28., csütörtök

Balašević-szobor nélkül?

Miloš Vučević: Tiszteljük az elhunyt dalszerző családjának kívánságát

Az utóbbi napokban egyre többen beszélnek arról, hogy Đorđe Balaševićről utcát, vagy hidat kellene elnevezni.

Miloš Vučević polgármester ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy most az a legfontosabb, hogy tiszteletben tartsuk a Balašević család kívánságait.

– Most arra kell ügyelnünk, hogy tiszteletben tartsuk a gyászoló család nyugalmát. Megértem azokat, akiket mélyen érintett és megrázott a híres dalszerző halála, de mégis: a családot érte a legnagyobb veszteség. Azt üzenem, hogy az összes, kapcsolódó rendezvényt csakis a családdal való egyeztetés után szervezzük meg, és ígérem, hogy ez a jövőben is így marad – mondta a polgármester. Hozzátette: Balašević volt talán a leghíresebb exjugoszláv sztár, és neve egyértelműen reprezentatív helyet érdemel Újvidéken. – Ő ezt tetteivel kiérdemelte, el kell azonban fogadnunk Újvidék karakterét, amelyet Balašević többször is megénekelt – magyarázta Vučević. Hangsúlyozta: a dalszerző egyértelműen megüzente, hogy nem szeretné, ha halála után szobrot emelnének neki, vagy ha akármit is róla neveznének el.

Újvidék főterén már péntek óta égnek a gyertyák, tegnap 19 órakor megtartották a Noć kada je Đole preplivao Dunav elnevezésű rendezvényt, amelyen a polgárok elbúcsúzhattak Đorđe Balaševićtől

Újvidék főterén már péntek óta égnek a gyertyák, tegnap 19 órakor megtartották a Noć kada je Đole preplivao Dunav elnevezésű rendezvényt, amelyen a polgárok elbúcsúzhattak Đorđe Balaševićtől

Hétfőn 19 órakor kezdődött az Azon az éjjelen Đole átúszta a Dunát (Noć kada je Đole preplivao Dunav) elnevezésű gyászgyülekezet, amelyen a polgároknak lehetőségük adódott elbúcsúzni Balaševićtől. A rendezvényt az újvidéki önkormányzat logisztikailag támogatta. Újvidék polgármestere tegnap felhívást intézett a polgárokhoz, hogy a gyászrendezvény ideje alatt is szigorúan tartsák be a járványügyi előírásokat.

– Beszélgettem a Balašević családdal, szerintük minden elfogadható, ami spontán módon alakul ki. A város logisztikailag támogatta a rendezvényt, ez egy szép alkalom arra, hogy méltóképpen elbúcsúztassuk Đolet – mondta Vučević a Szerbiai Rádió és Televíziónak. A polgármester személyesen is részt vett a búcsúrendezvényen.