2024. április 19., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (32.)

Öko-hangya

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Az Öko-hangya elnevezésű szobor, a Sugárút sétányán, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola közelében áll. Az alkotás nemcsak köztéri dísz, hanem gyakorlati rendeltetése is van: veszélyes hulladéknak minősülő üres szárazelemeket lehet beledobni a hangya potrohába. Így ez a szobor az elemek környezetszennyező hatásaira és a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

A háztartásban mindenfelé találkozhatunk szárazelemekkel, elég, ha csak a távirányítóra, az órára vagy éppen a zseblámpára gondolunk. Ezek a kis energiaforrások azonban rövid idő alatt lemerülnek és nem hasznosíthatók újra. Emellett több káros anyagot is tartalmaznak, ezért veszélyes hulladéknak számítanak. Egyes elemfajták mérgező fémeket is tartalmaznak, mindenekelőtt higanyt, kadmiumot, ólmot, cinket, valamint lítiumot és mangánt. Az ólom például a szervezetbe jutva idegi rendellenességet, veseelégtelenséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, nőknél fogamzási zavarokat okozhat. A gyerekekre különösen veszélyes. A higany bőrön keresztüli felszívódása, a higanygőz belélegzése idegrendszeri elváltozásokat, fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást és emlékezetvesztést okozhat. A kadmium rákkeltő anyag. Rákkeltő hatása miatt számítógépekben való használata tiltott az Európai Unióban. Az elhasznált elemek ezért rendkívül természetkárosítóak. A bomlás során a szárazelemben található mérgező anyagok a környezetbe kerülve beszennyezik a talajt és a mélyebb rétegekben lévő vizeket is. Később pedig a táplálékláncon keresztül az állatokban és végül az emberben is megjelenhetnek. Egyes kutatások szerein egyetlen ceruzaelem ezerötszáz liter vizet képes beszennyezni. Így az üres elemek elkülönítése és szakszerű tárolása jelentősen hozzájárul a környezet megóvásához.

Az elhasznált szárazelemeket a hangya potrohába lehet bedobni

Az elhasznált szárazelemeket a hangya potrohába lehet bedobni

Az Öko-hangyát a városi önkormányzat állíttatta fel 2012-ben. A hangya Szlancsik Árpád művész és Goran Vuletić festő alkotása, és vasból, valamint drótból készítették, majd feketére festették. A szobrot, a környezetvédelmi világnap alkalmából megtartott többnapos program keretén belül, 2012. június 12-én adták át rendeltetésének. Mellette egy táblát állítottak fel, amelyen feltüntették, mire használható a szobor. Az Öko-hangya elemtárolóját a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat munkatársai havonta ürítették ki. Abban az évben a város további száz szárazelem-tároló edényt helyezett ki a Trgopromet áruházakhoz, valamint az iskolákban, hogy a diákok abba gyűjtsék az üres elemeket. Sajnos az alkotás mára igen rossz állapotban van, ugyanis a vasból és drótból készült hangya rozsdásodásnak indult. A szobor mellől pedig eltűnt a tábla, így a szemlélőnek már semmi nem jelzi az Öko-hangya valódi célját és rendeltetését.