2024. április 20., szombat

Nem kóbor kutyák támadtak

Szabadka polgármestere a felelősségteljes kutyatartás fontosságára hívta fel a figyelmet

Nem kóbor kutyákból álló falka támadt rá arra az ötvenöt éves nőre, akit több harapásnyommal szállítottak kórházba a múlt héten, jelentette be Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón. Mint azt lapunkban is megírtuk, az áldozat múlt kedden hajnali öt óra körül a munkahelyére igyekezett, amikor a buszállomásnál összetalálkozott egy kutyafalkával, amely rátámadt és komoly, többszörös sérülést okozott a végtagjain és a fején. A közelben állomásozó rendőrök a nő segítségére siettek, szirénákkal zavarták el a kóbor kutyákat és azonnal mentőt hívtak. A Szabadkai Közkórházban stabilizálták az állapotát, majd pár nap kórházi kezelés után otthoni lábadozásra küldték.

– Megállapítottuk, hogy nem gazdátlan kutyákból álló falka támadt rá az áldozatra, mert valamennyinek van gazdája. Ennek felderítése nem volt egyszerű feladat, minden érintett intézmény dolgozott az ügyön. A nyomozás még tart, az Alapfokú Ügyészség még gyűjti az információkat. A támadó kutyát az áldozat képről felismerte, így az állatot elvették a gazdájától. A kutya most a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat zoohigiéniai csoportjának menhelyén van. Ez egyébként egy igazán összetett probléma, és Szabadka Város sokat fordít a megoldására. Személyesen felügyelem az esetet és annak lezárásáig követni fogom az eseményeket. Arra kérem a kutyatulajdonosokat, hogy viseljék gondjukat kedvenceiknek, ne engedjék őket az utcára. Ellenkező esetben mindegyikőjük a legnagyobb büntetést fogja kapni, hisz nemcsak törvényt szegnek, hanem polgártársaik biztonságát is veszélyeztetik. Sajnos az időt nem fordíthatjuk vissza, de megakadályozhatjuk, hogy ilyesmi még egyszer előforduljon – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, hogy mindenkinek a legnagyobb felelősséggel kell viseltetnie a közösség iránt. Mint mondta, az illegális szemétlerakókra dobott állattetemek vonzzák az állatokat, és ha esznek a húsukból, agresszívabbak lehetnek. Felkérte a polgárokat, ne bántsák az állatokat, mert a bántalmazott kutyák idővel erőszakossá válnak.

– A kutyatartás egy felelősségteljes dolog. Korábban is voltak a városban kutyatámadások, de mint kiderült, az ebek 90 százalékának volt gazdája – magyarázta a polgármester.

Slobodan Milošev, a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy a járványhelyzet ellenére is minden rájuk vonatkozó feladatot ellátnak. Hozzáfűzte, hogy a közvállalat menhelye az egyik legjobb az országban.

Aleksandra Bukvić, a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat zoohigiéniai csoportjának vezetője a sajtókonferencián elmondta, hogy az esetet követően az egységük azonnal a tett helyszínére vonult, de akkor ott egy kutyát sem találtak.

– A Kommunális Milíciával, a polgárokkal és a rendőrökkel arra a közös a megállapításra jutottunk, hogy a támadó falkában több kisebb és egy nagyobb termetű eb volt. A nagytermetű, huskyszerű kutya leírásából sejtettük, hogy nem kóbor állatról lesz szó. A Kommunális Milícia tagjaival bejártuk a környező épületeket, és egy ház udvarában rá is találtunk a leírásban szereplő kutyára. Az ebről és más ebekről készült fotót megmutattuk az áldozatnak, aki a fényképről azonosította a huskyjellegű kutyát. Három héttel ezelőtt is volt egy súlyosabb kutyatámadás Szabadkán. Akkor a Bajai úton támadott meg egy másik nőt két Stafford fajtájú kutya. Azok az ebek is gazdásak voltak, és azok is menhelyen vannak elhelyezve. Felkérem a kutyatulajdonosokat, hogy a törvényeknek megfelelően járjanak el, azaz chipeztessék, oltassák be a kutyájukat és ne engedjék őket szabadon a közterületeken. Az állatok ivartalanítása is fontos a túlszaporodás megelőzése miatt. A menhelyen tartott huszky jellegű kutya állatorvosi megfigyelés alatt áll – részletezte Aleksandra Bukvić.

Az áldozat fényképekről azonosította a támadó kutyát

Az áldozat fényképekről azonosította a támadó kutyát

Laura Rajnović Evetović, a Kommunális Milícia vezetője elmondta, a közvállalat alkalmazottaival együtt fogták be a támadó kutyát.

– Elbeszélgettünk az áldozattal, aki láthatóan feldúlt volt. A továbbiakban a Belügyminisztérium illetékeseivel folytatódik az eljárás. Az esetek többségében nem gazdátlan kutyák támadnak, az idén az esetek 90 százalékában gazdás kutyákról volt szó. A lakosoktól idén 250 bejelentést kaptunk arra vonatkozóan, hogy kóbor kutyát láttak. Nagy problémát jelentenek az utcán hagyott kutyaalmok is. Gondot okoz, hogy a lakosok kóbor állatokat etetnek az utcán, főképpen iskolák és óvodák környékén figyeltük ezt meg. A közterületen szabadon engedett kutyáért 8000 dináros bírság, míg az oltás és chip nélküli kutyaért 5000 dináros büntetés róható ki – nyilatkozta Laura Rajnović Evetović.