2024. március 29., péntek
FORMULA–1

Visszatért a McLaren–Mercedes!

Az elmúlt héten megkezdődtek a Formula–1 2021-es autóbemutatói, amelyek sora a késői, március végi szezonkezdés miatt idén a szokásosnál hosszabb időre fog elnyúlni. A sort megnyitó McLaren két nagy újdonsággal állt ki a nyilvánosság elé, hiszen új motorra és egy új versenyzőre is szert tett. Ismét összeállt ugyanis az előző évtizedek sikeres párosítása, a McLaren–Mercedes, amely 1995 és 2014 között 78 futamgyőzelmet szerzett, és bajnoki címig juttatta Mika Häkkinent és Lewis Hamiltont. A kapcsolat végül azért szűnt meg, mert a Mercedes gyári csapatként való beszállásával a McLaren már nem élvezte a márka kiemelt figyelmét, ám a Hondával töltött három év csúfos bukást hozott, majd újabb három év a Renault partnereként csak kényszermegoldásnak tűnt. Azóta lecserélődött a McLaren vezetősége és átalakult az F1 üzleti környezete is, így a csapatnál mindenképp azt várják, a mezőny legerősebb motorja segít nekik megtenni a következő lépést a dobogó teteje felé – ahol már 2012 óta nem jártak.

Daniel Ricciardo szintén egy olyan partnerséget hagyott a háta mögött, amelyben nem jöttek be a számításai. A kíváncsiság hajtotta a Red Bulltól a Renault-hoz, ott azonban két év alatt csak kétszer állhatott dobogóra, és bár az újabb csapatváltásról csak a megérzései alapján döntött már tavaly tavasszal, úgy érzi, hosszú távon a wokingi csapatnál jobb sora lesz. A nézők pedig nemcsak a pályán, hanem azon kívül is jó szórakozásra számíthatnak a McLaren párosától, hiszen Ricciardo és a fiatal Lando Norris a mezőny két humorkirályának számít.

A járvány miatt bevezetett fejlesztési korlátozások azonban hátráltathatják a csapatot: új karosszériát senki nem építhetett, és ezenfelül is mindenki csak bizonyos mennyiségű, kétzsetonnyi értékben meghatározott módosítást hajthat végre az autóján. A McLarennek az új motor beépítése miatt pedig olyan átalakításokat kellett végeznie, amelyekre el is használta ezeket a fejlesztési zsetonokat.

A másik már megmutatkozott autó a Red Bull kiscsapata, az Alpha Tauri volt – ők az autó orrának módosítására használták a fejlesztési lehetőséget, amely rész aerodinamikai szempontból a gép legfontosabb eleme, hiszen minden légáramlat innen terelődik a hátsó részekre. A nevével immár nem az energiaitalt, hanem a Red Bull-birodalom saját divatcégét reklámozó istálló célja tovább erősíteni pozícióját a középmezőnyben, még ha a tavalyi monzai meglepetésgyőzelem megismétlése nem is lehet reális elvárás. Ez a csapat is frissített pilótafronton, hiszen Pierre Gasly mellől távozott Danyiil Kvjat, akit már másodszor kosaraztak ki, a helyére pedig az újonc Juki Cunoda érkezik, referenciái között a Formula–2 tavalyi harmadik helyével.

Március közepéig már egyik héten sem maradunk F1-es autóbemutató nélkül, aztán a mindössze háromnapos előszezoni tesztelés március 12-én kezdődik, a szezonnyitó Bahreini Nagydíjat pedig március 28-án futják.