2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

A G7-országok összehangoltan válaszolnak

Biden mindenkinek javasolja az oltást – Emlékhelyet avattak az áldozatok tiszteletére

A G7-országok vezetői a koronavírus-járvány elleni együttműködés erősítéséről döntöttek a hétvégi videokonferenciájukon. Argentínában közben menesztették az egészségügyi minisztert a védőoltás körüli visszaélések miatt. Az új fertőzöttek számának növekedésével egyre nagyobb az érdeklődés világszerte a vakcina iránt. Joe Biden amerikai elnök is úgy véli: a pandémiát csak védőoltással lehet leküzdeni.

Az új típusú koronavírus-járvány elleni válaszlépések összehangolását szolgáló együttműködés erősítéséről állapodtak meg hétvégi virtuális értekezletükön a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) a vezetői. Egy új, több mint négymilliárd dolláros kötelezettségvállalásról is döntés született. Az összeget a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott, ACT-A nevű ENSZ-program és a fejlődő országok oltóanyag-ellátását segíteni hivatott COVAX beszerzési program finanszírozására szánják.

A megbeszélés záróközleménye szerint a két programot a G7-csoport immár összesen 7,5 milliárd dollárral támogatja.

A videókonferencia résztvevői megállapították: a világnak erőteljesebb védelemre van szüksége a jövőbeni globális egészségbiztonsági kockázatok ellen. Ennek érdekében elhatározták, hogy a G7 minden tagja (az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Franciaország) együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság alkotta G20-csoporttal és másokkal. Elsősorban azért, hogy globális egészségügyi és egészségbiztonsági struktúra jöjjön létre a járványügyi felkészültség biztosítására.

A G7 vezetői megállapodtak abban is, hogy megvizsgálják egy globális egészségügyi szerződés létrehozásának lehetőségét és előnyeit.

A koronavírus továbbra is nagy gondot okoz sok országban, köztük az Egyesült Államokban, ahol a járvány a legtöbb halálos áldozatot szedte. Joe Biden amerikai elnök azonban a hét végén kijelentette: már látható a pandémia vége, ám a járványt csakis védőoltással lehet leküzdeni. Hangsúlyozta a koronavírus elleni oltások biztonságosságát, és mindenkit az oltás elfogadására biztatott.
A vírusveszély, illetve a járvány harmadik hulláma miatt a kormányok egy része további óvintézkedésekre készül. Az olasz hatóságok a hét végén arra kérték a lakosságot, hogy a lehető legrövidebb időre hagyják csak el otthonukat, és ne találkozzanak idegenekkel.

A korábbi enyhítések után Olaszországnak több mint a fele egy hete már ismét kiemelten vagy közepesen veszélyes térségnek számít. Több régióban csak engedéllyel lehet elhagyni a településeket, a vendéglátóhelyeket pedig napközben is zárva kell tartani.

A lombardiai Codognóban, ahol egy éve az első olaszországi koronavírus-fertőzöttet azonosították, emlékhelyet avattak a járvány halálos áldozatainak tiszteletére. A tartományban majdnem harmincezren vesztették életüket a vírus okozta betegségben, az országban pedig több mint 95 ezren.

Görögországban tegnap további térségekre terjesztették ki a vírus terjedésének megfékezését szolgáló karantén hatályát. Emiatt nem működhetnek az iskolák, a fodrászüzletek és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek. Néhány régióban ugyanakkor a járvány enyhülésének hatására lazítottak a korlátozásokon.

Másutt a vírus elpusztítására helyezték a hangsúlyt. A Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár a hét végén benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez a sürgősségi felhasználás engedélyezésére a vírus elleni egydózisú, a Janssen-Cilag International NV által gyártott potenciális védőoltását. 

Argentínában viszont épp a vakcina okozta az egészségügyi miniszter bukását. Ginés González Garcíáról ugyanis kiderült, hogy soron kívüli oltásokat szervezett barátainak; ezért a hét végén távoznia kellett posztjáról.