2024. április 20., szombat

Kövér látja Magyarország jövőjét

Attól függ Magyarország jövője, hogy jövőre ki győz a parlamenti választáson. Ha nem a jelenlegi kormánypártok nyernek, akkor lehet aggódni amiatt, hogy a győztesek pillanatok alatt romba döntik azokat az eredményeket, amelyeket a magyarok az utóbbi években elértek – véli Kövér László, a magyar parlament elnöke.

Magyarország jövője attól függ, ki nyer 2022-ben az országgyűlési választáson – jelentette ki Kövér László az Inforádió Aréna című műsorában, amelyben a koronavírus-járvány kezeléséről és a tavaszi törvényalkotási munkáról is beszélt. A magyar parlament elnöke szólt arról is, hogy kínai kollégájával, Li Csan-suval folytatott pénteki online megbeszélésükön kitértek a koronavírus-járványra is, amelynek kezelésében Magyarország az EU átlagánál sikeresebbnek mondhatja magát. Hozzátette: a Kínából beszerzett ötmillió adag vakcina 2,5 millió magyar állampolgár beoltására lesz elegendő, és áttörést jelenthet a járvány elleni küzdelemben.

Szerinte az ellenzék még gesztusértékűen sem járult hozzá a védekezéshez, hiszen nem szavazta meg a védekezésről szóló törvény meghosszabbítását. Megjegyezte: a baloldali pártok az oltást is úgy támogatják, hogy megpróbálják aláásni a bizalmat azokkal az oltóanyagokkal szemben, amelyek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre.

A törvényalkotási munkáról elmondta: a parlament a tavaszi ülésszak végéig szeretné elkészíteni a jövő évi költségvetést. Közölte: visszafogott a törvényalkotási program, mindössze 27 törvényjavaslatcím szerepel az országgyűlés előtt.
Kövér azt is elmondta: a választási törvény módosítását már nem tervezik a 2022-es országgyűlési választásig.
A Fidesz felkészüléséről megjegyezte: a jelenleg mandátummal bíró képviselők jelentős része kíván és tud is indulni a következő országgyűlési választáson, hiszen ők a legfelkészültebbek az adott választókerületekben. A jelöltekről azonban még nem döntöttek.

Közölte: szívesen folytatna eredménykampányt a választás előtt, mert se szeri, se száma azoknak az eredményeknek, amelyekre büszke lehet a kormány a gazdaságpolitika, a foglalkoztatottság, a családpolitika vagy a gyermekszületések száma terén. Hozzátette: a sikereket be kell mutatni, ám az ellenzék részéről minden eddiginél piszkosabb, aljasabb kampányra számít. Ezért a kormányoldalnak elsősorban védekeznie kell a támadások ellen, de az ellenzéki jelölteket szembesíteni fogják tetteikkel, korábban elhangzott mondataikkal.

Kitért arra is, hogy a Fidesznek és a baloldalnak van egy stabil tábora, s a kettő között van olyan réteg, amelynek tagjai vagy nem mennek el szavazni, vagy menet közben, az élethelyzetükben bekövetkező változásokat mérlegelve döntik el, hogy kire szavaznak. Egy Eurostat-felmérésre hivatkozva hangsúlyozta: többségben lehetnek azok, akik azt a választ adják, hogy az elmúlt négy vagy tizenkét évben életkörülményeik jelentős mértékben pozitívan változtak meg. Az Eurostat friss adatai szerint ugyanis a tíz évvel ezelőttihez képest harmadára – 24 százalék felettiről 9 százalékra – csökkent a szegénységben élők aránya Magyarországon, így a legalsó hat országból a kilencedik helyre léptek elő a magyarok.
Az a kérdés, mi lenne akkor, ha az egymást is gyalázó, közös program nélküli ellenzéki koalíciónak kellene az országot vezetnie. Ha egy felelős magyar választó ezen elgondolkodik, nem kell rajongania a Fideszért ahhoz, hogy rá szavazzon – mondta.
A házelnök szerint nem feltétlenül az ellenzéki pártok döntenek a saját miniszerelnök-jelöltjükről. „Majd a gazdáik megmondják nekik, hogy kit látnak legerősebb jelöltnek, a legesélyesebbnek Orbán Viktor ellen” – vélekedett.

Szerinte egyre nyilvánvalóbb a szakadék a nemzeti érdeket középpontba állító és a globális új világrendet összetákolni kívánó politikai erők között. Az EU-ban az utóbbit a föderalisták képviselik, s a magyar baloldali EP-képviselők is egyre vehemensebben próbálják nyomás alá helyeztetni az Orbán-kormányt az uniós intézményekkel.
Az Egyesült Államok új vezetéséről szólva közölte: bízik abban, hogy Washington pragmatikus és tiszteleten alapuló politikát folytat majd, mert „Magyarországon a választók szabadon választhatják meg kormányukat, és úgy kell ezzel a kormánnyal tárgyalni, mintha a magyar néppel tárgyalnának”.

Kövérnek meggyőződése, hogy amennyiben a Fidesz–KDNP megkapja az újabb ciklusra szóló felhatalmazást, tovább tudja vinni azokat a társadalmi folyamatokat – például a gyermekvállalási kedv növelését –, amelyek a lét-nemlét kérdését érintik, és stratégiai fontosságúak. Ha viszont nem a jelenlegi többség nyerne, „van aggódnivaló” azon, hogy azokat az eredményeket, amelyeket a magyarok az elmúlt években elértek, ugyanúgy pillanatok alatt romba döntik, ahogy 2002 után is megtörtént – vélekedett.