2024. április 19., péntek

Kína az EU első számú kereskedelmi partnere lett

Az Eurostat a tavalyi évre vonatkozó világkereskedelmi adatai szerint Kína első alkalommal kerekedett felül az USA-val szemben és az Európai Unió első számú kereskedelmi partnere lett – adta közre a kínai CMG hírportál.

Az adatok alapján az EU tíz legfontosabb kereskedelmi partnere közül egyedül Kína ért el dupla növekedést. Az Unió tavaly 383,5 milliárd euró értékben importált termékeket Kínából, amely 5,6 százalékos növekedés, míg 202,5 milliárd eurós exportot bonyolított le a távol-keleti országgal, amely 2,2 százalékos növekedést jelent.

A behozatal és a kivitel elemzései azt mutatják, hogy az EU számára Kína az első számú kereskedelmi partnerré lépett elő, mivel megnövekedett a tagországoknak a járvány elleni és elektronikus eszközök iránti kereslete. Eközben Kína gyorsan ellenőrzése alá vonta a járványt, folytatta a termelést, helyreállította a hazai keresletet, és biztosította a piacot az Európából származó gépjárművek és más termékek számára.

Az elmúlt évtizedekben gazdasági és kereskedelmi szempontból is Kína és az EU közötti kapcsolatok folyamatosan fejlődtek. A távol-keleti ország számára tizenhat éven keresztül folyamatosan, egészen 2019-ig az Unió volt a legnagyobb kereskedelmi partnere, míg fordított esetben tizenöt évig Kína volt a második legfontosabb kereskedelmi partner.

A CMG kínai hírportál kiemelte, hogy elsősorban a tavalyi év végén Kína és az Unió között befejeződött befektetésekkel kapcsolatos tárgyalásoknak köszönhetően, egyre nagyobb optimizmussal tölti el a gazdasági és kereskedelmi együttműködéseket a két fél között.

A portál értékelése szerint a világ két fő piacának egymás közötti praktikus kapcsolatainak elmélyítése nagyban hozzájárul majd a világ gazdaságának helyreállításához a járványt követő időkben. Megkönnyíti a globális kereskedelmet és befektetéseket, valamint nagyban elősegíti majd a nyílt világgazdaság kiépítését is.