2024. március 28., csütörtök
VÍZILABDA

Presztízscsata az uszodaavatón

A magyar és a szerb férfiválogatott szerda óta együtt edzőtáborozik Szegeden, közös felkészülésüket a Tisza-parti város új uszodakomplexumának szombati avatómérkőzése zárja. Dejan Savić szövetségi kapitány a Đorđe Vučinić, Radomir Drašović, Strahinja Rašović, Filip Filipović, Duško Pijetlović, Gojko Pijetlović, Andrija Prlainović, Nikola Dedović, Miloš Ćuk, Sava Ranđelović, Branislav Mitrović, Gavril Subotić, Petar Velkić és Stefan Mitrović alkotta csapatnak szavazott ezúttal bizalmat, míg Märcz Tamás 20 fős keretéből – Lévai Márton, Kardos Gergely, Nagy Viktor, Vogel Soma, Angyal Dániel, Baksa Benedek, Burián Gergely, Bátori Bence, Erdélyi Balázs, Gyárfás Tamás, Hárai Balázs, Manhercz Krisztán, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Pásztor Mátyás, Pohl Zoltán, Sánta Dániel, Sedlmayer Tamás, Vigvári Vendel, Zalánki Gergő – 14 pólós kap majd lehetőséget a ma 15 órakor kezdődő találkozón. Az elmúlt néhány nap során közös edzések, kétkapus tréningek szerepeltek a programban, a szakvezetők elmondása szerint mindkét félnek jól jött a lehetőség és a közös gyakorlás, a névsort olvasva pedig borítékolható, hogy az uszodaavató igazi presztízscsatát hoz majd.

A tokiói olimpia sorsolását vasárnap este, a rotterdami selejtező torna döntőjét követően tartják, az már a kalapok közzétételekor kiderült, hogy a szerb és a magyar nemzeti együttes a csoportmeccsek során biztosan elkerüli egymást, így nem zárkóznak el a lehetőségtől, hogy a játékokat megelőzően is közösen készüljenek. A szerb szövetség a tervek szerint felkészülési tornát szervez majd a Világliga döntője alatt, de egyelőre nem véglegesítették a meghívottak listáját.

Teljessé válik a tokiói mezőny

Csütörtökön befejeződtek a Rotterdamban zajló kvalifikáció csoportküzdelmei. A zárófordulóban nem született meglepetés, az esélyesek hozták a kötelezőt, az A csoportban Montenegró, míg a B jelű hatosban Oroszország végzett az élen. A kvalifikáció az egyenes kieséses szakasszal folytatódik, a soron következő negyeddöntő kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a viadal első három – a Dél-afrikai Köztársaság visszalépése esetén négy – helyezettje tokiói kvótát szerez. A legjobb nyolc között Montenegró–Hollandia, Görögország–Franciaország, Grúzia–Horvátország és Kanada–Oroszország mérkőzést rendeznek.

Eredmények, 5. forduló, A csoport: Montenegró–Grúzia 11:9, Kanada–Görögország 6:19. A végeredmény: Montenegró 8, Görögország 6, Grúzia 4, Kanada 2, Brazília 0 pont. B csoport: Franciaország–Románia 16:7, Oroszország–Hollandia 11:10, Horvátország–Németország 22:8. A végeredmény: Oroszország 9, Horvátország 8, Franciaország 5, Hollandia 5, Románia 3, Németország 0 pont.