2024. április 19., péntek

Aknára futott a nigeri választási bizottság egy járműve, többen meghaltak

Aknára futott a nigeri választási bizottság egy járműve vasárnap, az elnökválasztás második fordulójának napján a nyugati Tillabéri régióban, a robbanásban heten életüket vesztették és hárman megsérültek – közölte a helyi kormányzó.

Az incidens a mali és Burkina Fasó-i határhoz közeli Dargol településen történt.

A járművön utazók szavazóhelyiségek vezetői voltak, akiket a Független Országos Választási Bizottság (Ceni) jelölt ki arra, hogy felügyeljék a voksolás menetét a szegénység és erőszak sújtotta afrikai országban.

Mahamadou Issoufou két ciklus után távozik az ország éléről. Az 1960-ban függetlenné vált egykori francia gyarmaton ezzel első ízben vált lehetővé a demokratikus hatalomátadás. A legjobb esélyekkel Issoufou szövetségese, Mohamed Bazoum korábbi külügyminiszter rendelkezik, aki az első fordulóban a voksok 39,6 százalékát kapta. Kihívója, Mahamae Ousmane, a legerősebb ellenzéki jelölt a szavazatok 16,9 százalékát szerezte meg akkor.

A szavazóhelyiségek este nyolc órakor zárnak.

A hadsereg több ezer tagját mozgósították a voksolás zavartalanságának biztosítására, különösen a forrongó térségekben. Nigerben és egyéb környékbeli országokban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek vagy az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó terroristacsoportok tevékenyek.

A világ egyik legszegényebb államának számító 22 millió lakosú Nigerben 7,4 milli embert vártak az urnák elé, ugyanis az ország legtöbb lakója túl fiatal ahhoz, hogy szavazhasson.