2024. április 25., csütörtök

Orosz légicsapásokban meghalt az Iszlám Állam több dzsihadistája

Az orosz légierő támadásaiban az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet legalább huszonegy embere meghalt Szíria több térségében az elmúlt 24 órában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivistaszervezet szombaton.

A támadásokat az észak-szíriai Aleppó, Hama és Rakka tartományokban, valamint a közép-szíriai homszi sivatagban és a keleti Deir-Ezzórban hajtották végre.

A még szombat reggel is tartó légicsapások a dzsihadisták ellen megtorlás azokért a támadásokért, amelyet a kormányerők és szövetségeseik ellen követtek el pénteken. Ezekben egy Damaszkusszal szövetséges milícia legalább nyolc fegyverese esett el - közölte az angliai székhelyű szervezet.

A „kalifátusa" bukásával 2019 márciusában elszenvedett veresége óta az IÁ továbbra is véres támadásokat hajt végre Szíriában, egyebek mellett a Homszól Deir-Ezzórig húzódó, Irakkal határos Bádíja-sivatagban.

Az utóbbi hónapokban egyre sűrűbbek voltak a harcok a térségben a dzsihadisták és a szövetségesei által támogatott kormányhadsereg között.

Az OSDH szerint 2019 márciusa óta a kormányerők több mint 1300 katonája és az Irán-barát milíciák 145 fegyverese, valamint az IÁ több mint 750 harcosa halt meg.

A demokráciapárti tüntetések elnyomásával 2011-ben kirobbant, majd polgárháborúba torkolló konfliktusban több mint 387 ezren haltak meg, és milliók váltak otthontalanná.

Oroszország 2015 óta vesz részt a konfliktusban Bassár el-Aszad elnök vezette damaszkuszi kormány oldalán. Ennek révén a hadsereg vissza tudta foglalni a jelentős részét annak a területnek, amelyet a konfliktus kezdetén elveszített.