2024. április 20., szombat

A Szíriát sújtó éhínségre figyelmeztet egy német segélyszervezet

Tíz évi polgárháború után Szíriát az ország történetének legsúlyosabb éhínsége sújtja - állítja a Welthungerhilfe nevű német segélyszervezet.

„Riasztó rekord", hogy 12 millió embernek, a lakosság közel 60 százalékának nem jut elegendő ennivaló - mondta el a dpa német hírügynökségnek Konstantin Witschel, a nem kormányzati szervezet szíriai koordinátora.

A humanitárius helyzet Szíriában általában véve is romlott az elmúlt évben, és ez mindenekelőtt a menekülteket sújtja.

„A táborokban borzasztó állapotok vannak" - mondta el Witschel, miután felkereste az észak-szíriai Azaz városát. Szavai szerint a menekültek szinte minden ellátást nélkülöznek, s a téli hidegek és esőzések csak tovább rontják a táborlakók körülményeit.

„Látogatásunk során harminc olyan gyerekkel találkoztunk, akik csak pulóvert és szandált viseltek 6-7 Celsius-fokos hidegben" - mondta.

A szír font inflálódása miatt háromszorosára emelkedtek az élelmiszerárak - tette hozzá Witschel.

A koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeit semmivel sem lehetett enyhíteni, s emiatt sokan még fele annyi bevételhez sem jutnak, mint ami a minimális túlélésükhöz szükséges lenne.

A szíriai polgárháború 2011 márciusában kezdődött békés, demokráciapárti tüntetésekkel. Hamarosan azonban totális háborús konfliktusba fordult külföldi harcosok és hatalmak részvételével.

Az ENSZ szíriai vizsgálóbizottsága szerint az eredetileg 22 millió lakosú közel-keleti országban a háború miatt több mint 11,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, közülük több mint ötmillióan külföldre menekültek, elsősorban a szomszédos országokba (Törökország, Jordánia, Libanon, Egyiptom és Irak).