2024. március 29., péntek

Menesztették az argentin egészségügyi minisztert soron kívüli oltások miatt

Távozni kényszerült posztjáról pénteken Ginés González García argentin egészségügyi miniszter, miután fény derült arra, hogy barátainak soron kívül biztosított koronavírus elleni oltást a minisztériumban.

Alberto Fernandez elnök azután menesztette Garciát, hogy egy közismert helyi újságíró, Horacio Verbitsky egy rádióműsorban elárulta, koronavírus elleni oltásért fordult a vele régi barátságban lévő tárcavezetőhöz, és ezt meg is kapta a minisztériumban, ahol egy külön oltócsapat működött.

A dél-amerikai országban az elmúlt napokban már több olyan beszámoló látott napvilágot, hogy polgármesterek, törvényhozók, aktivisták és a hatalomhoz közel álló személyek hozzájutottak a Covid-19 betegség elleni védőoltáshoz, annak ellenére, hogy nem tartoztak a hivatalosan elsőbbséget élvezők, vagyis az orvosok, egészségügyi dolgozók és idősek csoportjába.

Twitter-bejegyzésében ugyanakkor a távozó miniszter félreértésnek nevezte leváltását, azt hangoztatva, hogy a tárcánál külön eljárásban beoltott emberek megfeleltek az argentínai oltási kampány jelenleg preferált célcsoportjainak.

García utódjául eddigi helyettesét, a 48 éves Carla Vizottit nevezték ki. A Telam hivatalos sajtóügynökség szerint ő volt az, aki lefolytatta a tárgyalásokat a Szputnyik V orosz vakcina megvásárlásáról Argentína számára.

Egy héttel korábban Peruban keltett hatalmas felzúdulást, hogy kiderült: több mint négyszáz politikus és más közismert személyiségek, köztük maga Martin Vizcarra államfő titokban, az egészségügyi dolgozókat megelőzve kapta meg a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cégtől beszerzett oltást.

Alberto Fernandez elnök Buenos Aires-i kormánya az elmúlt hetekben heves bírálatok céltáblájává vált a vontatottan haladó argentin oltási kampány miatt. A dél-amerikai ország eddig csupán 1,5 millió adag Szputnyik V és AstraZeneca vakcinához jutott, ami elégtelen mennyiség a 40 milliós lakosság immunizálásához.

Argentínában a pandémia kezdete óta mintegy kétmillió ember fertőződött meg az új koronavírussal, és 50 857 embert halt bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe.