2024. április 25., csütörtök

Több mint 10 óvodás és diák tanulja a magyar nyelvet

A verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület termében két éve sikeresen működik a nyelvápolási csoport

Verbász község területén a ’90-es években megszűnt a magyar nyelvű oktatás, így az iskoláskorú gyerekek, akik az idén tízen vannak, a Magyar Nemzeti Tanács iskolabuszprogramjának köszönhetően a szomszédos Kúla általános iskolájában tanulhatnak anyanyelvükön. Hat évvel ezelőtt, ugyancsak az MNT támogatásának köszönhetően, újraindult a községben a magyar nyelvű óvodai oktatás, ami ugyancsak kis létszámmal, de működik, három évvel ezelőtt pedig elkezdődött a magyar nyelvápolási program.

Kaszás Éva zenepedagógus a Szirmai Károly egyesületben magyar nyelvápolást tanít az óvodás és az alsós korosztály részére. Kérésünkre elmondta, az előző években heti két alkalommal találkoztak, a járványügyi korlátozások miatt azonban ebben a tanévben csak egyszer találkozhatnak.

− A helyzettől függően tartottuk a próbákat, illetve az összejöveteleket, most a második félévben hetente csupán egy alkalommal találkozunk. Remélem, hogy hamarosan visszazökkenünk a régi kerékvágásba, és megmarad a heti két alkalom. Mivel kis gyerekekről van szó, ezért nagyjából minden a játékos nyelvápoláson múlik, tehát nem kimondottan olvasunk és magolunk, hanem játékosan tanulunk. Most a farsang idejére készítettünk egy ide illő dalocskát, az elmúlt egy hónap alatt ennyit tudtunk megvalósítani. Egyébként minden helyi megmozduláson részt vesznek a gyerekek. Próbáljuk összeszedni, összekötni a mondatokat, folyamatosan megszólalnak magyarul, ez pedig errefelé már nagy szó, mert olyan környezetben élnek, ahol a szülők nem beszélik a magyar nyelvet. Vidáman, jókedvvel jönnek, az idén van 2-3 új tagunk is, és örülünk, hogy már tízen felül van a gyerekek létszáma – sorolta Kaszás Éva.

A helyszínen azt is megtudtuk, hogy a mostani csoportba főleg vegyes házasságból származó gyerekek érkeznek, de sok esetben a magyar szülő sem beszéli jól az anyanyelvét, ezért a gyerekek otthon nem igazán tanulnak meg magyarul. A nyelvápolási szakosztályban mindez sokkal könnyebben megy. Játékokat, mondókákat, meséket, népdalokat tanulnak magyar nyelven. Nagyon szeretik a zenés játékokat, a verseket, a meséket pedig illusztrálják számukra.