2024. április 24., szerda

Kína legyűrte Amerikát az európai piacon

Tavaly Kína volt Európa fő kereskedelmi partnere, maga mögé szorította ugyanis az Egyesült Államokat – hozta nyilvánosságra az ezt igazoló adatokat az Eurostat. Az elemzés szerint az uniós országok 2,2 százalékkal nagyobb kivitelt valósítottak meg a távol-keleti ország felé, amelynek összértéke 202,5 milliárd euró volt. A behozatal ennél is nagyobb növekedést mutatott: az előző évhez viszonyítva 5,6 százalékkal emelkedett, ami 383,5 milliárd eurós importot jelentett. Ezzel szemben az amerikai behozatal 13,2 százalékkal, a kivitel pedig 8,2 százalékkal csökkent.

Az Eurostat elemzései arra is rámutattak, hogy az Európai Unió kereskedelme a múlt év második felében kezdte el kiheverni a koronavírus-járvány miatt elszenvedett károkat. Decemberben az uniós országok kivitele a világ más részei felé meghaladta 2019 ugyanazon időszakának teljesítményét, de az európai tömb országai közötti kereskedelem is növekedett az előző évi átlaghoz képest. A járvány ideje alatt az Unió 30,1 milliárd eurós külkereskedelmi többletet valósított meg, amely jóval meghaladta a 2019-ben jegyzett 22,1 milliárd eurós értéket.

Kína az európai országok többségével ellentétben a második járványhullám idején sem foganatosított szigorúbb korlátozásokat a kereskedelemre vonatkozóan. Ennek köszönhető, hogy a kínai gazdaság helyzete áll a legközelebb ahhoz a szinthez, amely a Covid–19 vírus megjelenése előtt volt tapasztalható a világon – állítják az elemzők.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései szerint Kína 2021-ben elérheti a világszinten jegyzett második legmagasabb GDP-növekedést.