2024. április 19., péntek

A mezőgazdaság finanszírozásáról az idény kezdetén

A mezőgazdaságnak kiemelt szerepe van Szerbia és Vajdaság gazdasági életének fejlődésében. Ezt azok a mutatók is bizonyítják, amelyek összehasonlítják a 2019-es év eredményeit a tavalyival. A hazai mezőgazdaság jól teljesített, a nehéz járványügyi körülmények és világválság ellenére is – hangzott el pénteken délelőtt a Vajdasági Gazdasági Kamara (VGK) épületében, a negyedik alkalommal megtartott, a Mezőgazdaság finanszírozása 2021-ben elnevezésű tanácskozáson.

Boško Vučurević, a Vajdasági Kereskedelmi Kamara elnöke a sajtóértekezleten elmondta, hogy a tanácskozás célja, a legkedvezőbb finanszírozás megtalálása a vajdasági termelők számára, hogy növelni tudják a mezőgazdasági produktivitást, a jövedelmet, valamint a hazai agrártechnológia nemzetközi színvonalra emeléséhez is hozzájáruljanak.

– A mezőgazdasági növekedés a 2020-ban az előző évhez képest 4,4 százalékkal volt magasabb. Habár nincsenek kimutatások az egész évre vonatkozóan, az első három negyedév mutatói szerint a mezőgazdaság 7,7 százalékkal járult hozzá a hazai GDP-hez. A statisztikák szerint a tartomány külkereskedelmi összértéke 2,3 milliárd eurót tett ki az idén, ami 14,7 százalékkal magasabb a 2019-es évinél – közölte Vučurević az adatokat.

A legfontosabb mezőgazdasági exporttermék a kukorica, amely a tartomány teljes mezőgazdasági kivitelének 24,9 százalékát adja, a tartomány részesedése a Szerb Köztársaságból származó kukorica exportjában 76 százalékos. A másik keresett termék a szója volt, amelynek az exportja 50 százalékkal emelkedett a 2019-es évhez képest. A búzaexport továbbra is magas, a házikedvencek-eleségek exportja pedig tavaly kezdett el növekedni.

Biljana Petrović, az Agrárkifizetési Igazgatóság igazgatója elmondta, a múlt évben 40 milliárd dinár ösztönzést fordítottak a mezőgazdaságra, ebből 11 milliárdot fizettek ki vidékfejlesztésre, a többi pedig indirekt kifizetés volt.

– Az ösztönzések a 2021-ben is folytatódnak, a mezőgazdasági termelőket felvilágosítjuk a lehetőségekről, a kivitelezésről, a feltételekről, ezenkívül kérdésekkel is lehet az igazgatósághoz fordulni – közölte Petrović.

Mladen Petreš mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti tartományi titkárhelyettes az ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy az illetékes titkárság értesíti a mezőgazdasági termelőket az új pályázati lehetőségekről.

A tanácskozáson részt vett Mladen Petković, a PKV Mezőgazdasági Szövetségének titkára, Đorđe Raković, a Vajdasági Garanciaalap igazgatója, Aleksandar Bogdanović, a Tartományi Agrárfejlesztési Alap igazgatója és Jelena Trenkić, a Vajdasági Fejlesztési Alap képviselője is.