2024. április 23., kedd

Apránként veszik ki a zsebünkből

Drágult az üzemanyag és az úthasználat

A nyersolaj világpiaci árának emelkedése miatt az utóbbi napokban átlagban 1 dinárral drágult az üzemanyag Szerbiában. A Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének (UNKS) közleménye szerint a kőolaj ára 16 héten át folyamatosan emelkedett: a Brent hordója tavaly október legvégén még 37,46 dollár volt, mára majdnem 65 dollárra emelkedett, ami 72 százalékos drágulást jelent.

Nálunk november eleje óta a benzin és az autógáz literje 6, a gázolajé pedig 8 dinárral lett drágább, az áremelkedés tehát 5–8 százalékos. Február 15-én a jövedéki adó szokásos korrekciója is megtörtént, ezt, mint ismeretes, a fogyasztói árak előző évi alakulása alapján számítják ki. Az UNKS a környező országok áraira hivatkozva igyekszik csillapítani a kedélyeket, és közli, hogy a térség más államaiban szintén drágítottak. Az Egyesület adatai szerint a benzin és az autógáz Görögországban a legdrágább, Szerbia a két üzemanyagfajta árát figyelembe véve a 3. helyen van. Nem így a gázolaj tekintetében, ennek ugyanis nálunk a legmagasabb az ára, majd Görögország, Horvátország, Magyarország és Szlovénia következik.

S miközben a hazai írott és elektronikus sajtó csütörtökön azt találgatta, hogy igaza lesz-e a resszortminiszternek, aki az év elején biztos információként közölte, hogy nem drágul az idén az úthasználat, a kormány döntött: átlagban 1,8 százalékkal megemeli az útdíjat. A testület közleménye szerint csupán a kiskereskedelmi árak alakulásával, vagyis az infláció mértékével történő rendszeres összehangolásról van szó.

Az IA járműbesorolási kategória számára például a Belgrád és Dimitrovgrad, valamint a főváros és Čačak közötti utazás 10 dinárral lesz drágább, viszont a régi áron lehet közlekedni a Belgrád–Šid és a Belgrád–Szabadka vonalon. Hasonlóan módosulnak az útdíjak a többi kategória esetében is. A kormányközlemény nem szól arról, hogy mikortól érvényes az új árjegyzék. Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatója a napokban már egyértelműen utalt a várható díjnövelésre, amikor azt mondta, hogy reméli, a kormány az útügyi vállalatnak a járvány miatt megcsappant bevételeit figyelembe véve dönt az útdíjak ügyében.