2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Városnap a pandémia árnyékában

A szabad és királyi város rangja elnyerésének 272. esztendeje alkalmából rendezett ünnepségen Antonio Ratković polgármester a Covid-járvány emlegetésével kezdte alkalmi beszédét. Kiemelte, hogy milyen kihívások elé állította a ragály az önkormányzatot. A város további tervei között említette a Sztapár és Szivac közötti műút építésének folytatását, egy belvárosi, körforgalmú útkereszteződés kialakítását, kerékpárút létesítését a Sztapári úton. Az önkormányzat az idén kívánja megújítani a közkórház szülészetét, és a gümőkórosztályát.

A polgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzat az idén is támogatja a magánóvodák működését, hogy lerövidüljenek a várólisták az állami intézményekben. A sportról sem feledkezik meg a város, egyéb intézkedések mellett a munka minőségének növelése érdekében megemeli az edzők juttatását.

Az ünnepség folytatásában a helyi bunyevácokról szólt a műsor, külön kiemelve Martin Parčetić és Bosnyák Ernő munkásságát, majd a monostorszegi (Bački Monoštor) romákra terelődött a szó. A településen ma is 600–800 cigány él. Himnuszuk, a Đelem, đelem az általuk a második világháború során elszenvedett üldöztetést, kivégzéseket és kínzásokat énekli meg. Ezt a dalt a városnapi ünnepségen Vesna Paštrović Šašić színésznő, énekesnő, a Művelődési Központ igazgatónője adta elő zenekari kísérettel.

A rendezvény keretében átnyújtott díszoklevelek és köszönőlapok zömmel a pandémiával szembeni küzdelem jutalmai. A város Februári Díját a Vöröskereszt zombori szervezet vehette át a rendkívüli állapot ideje alatt tanúsított helytállásáért.

A múlt évben kifejtett emberbaráti és szolidáris tevékenységét Oklevéllel köszönte meg az önkormányzat Nikola Jokićnak és Miloš Kosanovićnak, dr. Aleksandar Zonjić a Covid-rendelő munkájának eredményes koordinálásáért kapott elismerést. A járványhelyzet kezelésében szerzett érdemeik elismeréséül kaptak elismerést a Közegészségügyi Intézet, a Közkórház, a kommunális közvállalatok, szervezetek.