2024. április 20., szombat

Önkormányzati támogatás a biotermelőknek

Városvezetésünk országos szinten is élen jár az organikus termelés támogatásában, három eredetvédelem alatt álló terméket termesztenek a város területén – a futaki káposztát, a Fruška gora-i hársmézet és a begecsi sárgarépát.

Újvidék vezető szerepet tölt be a régióban az organikus termelés támogatásában, az önkormányzat az idén 10 millió dinárral segíti a biotermelőket. A Mezőgazdasági Minisztérium és a NALED (Nemzeti Lokális Gazdaság-fejlesztési Egyesület) minden szerbiai önkormányzatnak azt ajánlja, hogy kövessék a tartományi székváros támogatási modelljét.

Az újvidéki önkormányzat jelenleg 1184 hektárnyi saját tulajdonában lévő mezőgazdasági parcellát ad ki bérletbe. Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy főként a jobb minőségű földekre szerveznek árverést, amelyek Begecs, Futak, Csenej, Kabol (Kovilj), Kiszács és Máriamajor (Stepanovićevo) területén találhatók. Az előzetes felmérések alapján évente a földterületek kb. 20 százalékát sikerül bérbe adni, hektáronként kb. 237 euróért, ami azt jelenti, hogy az újvidéki önkormányzat ebből 22.300.000 eurót profitál.

Állattartásra 176 hektárt adott bérbe a város, ebből 13.300 euró jövedelmet könyvelt el az önkormányzat. A város ezenkívül megfizettetés nélkül 700 hektárnyi földterületet adott bérbe az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának, a Mezőgazdasági Középiskolának, a Mezőgazdasági Szakszolgálatnak, az Állatorvosi Tudományintézetnek és a Városi Fegyháznak.

A mezőgazdasági földterületek bérbeadásából befolyt összeget a város a mezei utak és a csatornahálózat karbantartására, valamint a szélvédelmi övezetek kialakítására költi.

Tavaly az újvidéki önkormányzat megkezdte a Szélvédelmi övezetek kialakítása a város területén elnevezésű projekt megvalósítását. A szélvédelmi övezetek kialakításának ötlettervezetét még 2016-ban kidolgozták, majd idővel minden városi kataszteri helyi közösség területén körvonalazták azokat a projekteket, amelyeknek köszönhetően kialakítják majd a fákkal, cserjékkel ültetett részeket.

A szélvédelmi övezeteket 207 hektáron, összesen 387 kilométeren alakítják majd ki, kb. 240.000 fát, cserjét terveznek elültetni. Ennek a projektnek az értéke több mint 100 millió dinár, az önkormányzat finanszírozza a földterületek bérbeadásából. A munkálatok első fázisát tavaly decemberben kezdték el, amelynek során 14.500 fát ültettek el 14 kilométeren.