2021. április 18., vasárnap

Virtuális megemlékezés

Memento 2020 címmel dokumentumfilm készült – A Film-Múzeum civil szervezet és Topolya Község Múzeuma közös projektjéről

A tavalyi év járványügyi helyzete teljes átgondolásra sarkallta a programok szervezését. Topolyán elmaradt a helyi zsidóságról való hagyományos nyári megemlékezés a temetőben, viszont a virtuális térben megjelent a napokban egy félórás dokumentumfilm, amely emléket állít a topolyai zsidóságnak.

– Minden év június első vasárnapján emlékezünk meg a topolyai zsidó holokausztáldozatokról a zsidó temetőben. Az az ötlet merült fel bennünk, hogy mivel 2020-ban a helyzet miatt nem tudnak hazajönni a Topolyáról elszármazott zsidók a Memento megemlékezésre, nem gyűlhetünk össze sokan, készítsünk filmet, azaz virtuálisan emlékezzünk meg, így sok helyre el tud jutni a gondolatunk a videómegosztók segítségével, a film többnyelvűsítésével. A Film-Múzeum és Topolya Község Múzeuma kezdeményezését felkarolta pályázatával Topolya község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács, így már megvolt a kellő forrás a film elkészítéséhez. Felkértük a Topolyáról elszármazott zsidókat Izraelből, Amerikából, egy rövid felvételen mondják el felmenőik történetét, felkértük a zsidó szervezetek, hitközségek elöljáróit, mondják el tapasztalataikat, megszólítottuk a magyar és a szerb zsidó múzeum vezetőit, beszéljenek a zsidó hagyatékok megőrzésének fontosságáról, valamint olyan közszereplőket kerestünk fel, akik megemlékeztek topolyai zsidó felmenőikről, vagy vallottak a zsidókért és örökségükért tett áldozatukról – tudtuk meg Vastag Gazsó Hargitától, a Film-Múzeum szervezet elnökétől.

A film magyar, szerb és angol felirattal tekinthető meg Topolya Község Múzeuma YouTube-oldalán Memento 2020 címmel. Az alkotás Vastag Tibor produceri munkájának köszönhető, Rác Ejzler Evila fontos munkát végzett a szervezésben, Pató Angéla fordította le a szöveget, Harkai Anita, Kocsis Zsuzsanna és Dunja Pešut a lektorálást végezte. Az Amigohvisuals készítette az operatőri és a vágási munkát.