2024. április 25., csütörtök

Ludasi fényképeket keresnek

A Ludas Matyi Művelődési Egyesület a polgárok segítségét kéri

A ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület a régi ludasi férfiviseletről keres fényképeket, elsősorban mellényről, bricsesznadrágról – nyilatkozta lapunknak Vásárhelyi Teréz, az egyesület elnöke. Kérik azon polgárokat, akiknek a tulajdonában van ilyen népviselet, küldjék el annak fényképét az egyesületnek, de hálásak lennének, ha legalább egy mellényt fel is tudnának ajánlani az egyesületnek. Az elnök elmondta, hogy emellett kérik azon polgárokat, akik rendelkeznek régi fényképekkel Ludasról, elsősorban a templomról és az iskoláról, küldjék el annak szkennelt változatát. De nemcsak fényképeket, hanem a faluhoz kapcsolódó egyéb dokumentumokat, régi újságokat, újságcikkeket is várnak. Ezeket szintén szkennelt formában lehet elküldeni az egyesületnek.

– Természetesen, aki esetleg felajánlja az egyesületnek ezeket a régi fényképeket, azt szívesen elfogadjuk, és nem csak fényképet, de bármilyen a faluhoz kapcsolódó tárgyat, értéket. Ezeket megőrizzük és nagyon fogunk rá vigyázni. A felajánlásról egy elismervényt is adunk a felajánlónak. Az egyesületünk egyik legfőbb célja Ludas értékeinek feltárása és megőrzése, hisz nem szeretnénk, ha a falu múltjához kapcsolódó tárgyak elvesznének. Sok idős polgárunk tulajdonában van ilyen érték. Amikor ők elhunynak, a leszármazottaik gyakran nem látják ezen tárgyak értékét, és kidobják őket. Ebben az esetben inkább ajánlják fel nekünk ezeket a tárgyakat. Emellett sokan, akik elvándoroltak Ludasról, magukkal vittek régi fényképet. Fontos lenne, ha ezeket szkennelt formában elküldenék nekünk a világhálón keresztül, így megőrizve azt az utókornak – mondta az egyesület elnöke.

Vásárhelyi Teréz a fentiekhez hozzátette, hogy a beérkező régi fényképeket, tárgyakat a Ludasi Települési Értéktár elkészítésénél is felhasználnák.

A férfiviseletek fényképeit, a faluhoz kapcsolódó régi fényképek, dokumentumok, újságok szkennelt változatát a Ludas Matyi Művelődési Egyesület e-mail-címére (ludasmatyime@gmail.com) lehet elküldeni. További információk pedig Vásárhelyi Teréznél a 064/146-25-62-es telefonszámon kaphatók.