2024. április 20., szombat

Indul a Vi-lo-go Óbecsén

Orvos, logopédus, test- és egészségügyi nevelő, valamint lovas hagyományápoló szervez egészségmegőrző programokat

Boldogsággal az egészségért – ez az egyik célja a Vi-lo-go néven megalakult óbecsei civil egyesületnek. Az alapítók a hamarosan induló programokkal, előadásokkal, műhelymunkákkal szeretnének tenni azért, hogy egy kis mozgással, felvilágosítással és közösségi élményekkel kiegyensúlyozottabbakká, egészségesebbekké tegyék a résztvevők életét.

– Az orvosi rendelőben sajnos kevés idő jut a páciensekre. Az a tapasztalatunk, hogy sok esetben az egészségügyi probléma hátterében a boldogság és a figyelem hiánya, a bezártság, a magány áll. Az ember társas lény, de a mai világ elszigeteli az embereket – mi ez ellen szeretnénk tenni valamit. A környezetvédelmet is felkarolnánk azzal, hogy megmutatjuk, miként lehet sok hulladékot újrahasznosítani. A mi családunkban például a felére csökkent a háztartási szemét azóta, hogy komposztálunk, újrahasznosítunk – pólóból pl. párnahuzatot készítünk a gyerekekkel –, és ezt mindannyian élvezzük. Én közben megtanultam szövögetni is. Az idősebbek sok hasznos dolgot tudnak, jó lenne, ha ezt a tudást a műhelymunkáinkon tovább tudnák adni a fiatalabbaknak. A számítógép és a telefon használatát is szeretnénk inkább jó dolgokra fordítani, ezért a hétköznapi pillanatokról készült gyerekfotókból kiállítást szervezünk majd. Az alkotás öröme és a társaság is boldogságot hoz – mondta dr. Koncz Mónika általános szakorvos.

Férje, dr. Koncz Gyula társa a Vi-lo-góban is. Elmondása szerint a Vi-lo-go annyit tesz: vitalitás-logopédia-go, azaz gyerünk, csináljuk!

– Már egy ideje gondolkodtunk azon, hogy mit is tehetnék a rendelő falaink kívül a köz egészségért. A mi programunkban az egészséges életmód népszerűsítése, mozgásterápia, logopédia, meditáció, jóga és minden ehhez hasonló szerepel. Tavaly indultunk volna a programokkal, de közbeszólt a járvány, és most lett ismét időszerű. Lesznek logopédiai órák gyerekeknek, mozgásterápiás foglalkozások, előadások az egészséges életmódról, közös kirándulások és lovas foglalkozások is. A boldogság fél gyógyulás, ehhez pedig mozgás, egészséges ételek, kellemes társaság és természet kell. A séta az egyik legjobb gyógyszer depresszió ellen, ezért közös sétákat is tervezünk – tudtunk meg dr. Koncz Gyula általános szakorvostól.

A Vi-lo-go munkáját Szőke Ottó test- és egészségügyi nevelő is segíti, ő triopack programnak nevezi az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a mentális tréning alkotta hármast – ezekről Vajdaság-szerte terveznek előadásokat tartani. A Becsei Árpád vezette, elsősorban lovas hagyományőrzéssel foglalkozó Sólyom Lovas Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület a Vil-lo-go munkáját a sérült és egészséges gyerekek lovagoltatásával fogja segíteni.