2024. április 16., kedd

Farsangi műhelymunka Verbászon

Díjazták a legszebb rajzokat és maszkokat

A verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület termében február 16-án a járványügyi előírásokkal összhangban farsangi jelmezkészítéssel egybekötött programot tartottak a magyar nyelven tanuló és a magyar nyelvápolási csoportba járó diákok számára. Délután az alsósok a rajzolás és az álarcok díszítése mellett a felnőttek és szülők segítségével kreatív jelmezeket is készítettek.

Bógáncs Andrijašević Lívia, a művelődési egyesület tagja elmondta, hogy gyermekkorában minden évben hagyományosan megtartották a farsangot, a tél elűzését, ilyenkor különböző maszkokba öltözve vonultak fel a város utcáin, sőt bálokat is tartottak. Később azonban a hagyományok ápolása már csak az óvodákra korlátozódott.

− A gyerekek manapság már nem is tudják, hogy mit jelent a farsang, és milyen szokások fűződnek ehhez az ünnepkörhöz. Nem tudják például azt, hogy a farsangi időszak mindig a két egyházi ünnep, a vízkereszt és a nagybőjt kezdete közé ékelődik, zárónapja pedig a hamvazószerda előtti nap. Fontos tudni, hogy ilyenkor elűzik a telet, és innentől valamilyen pozitív változás következik, lassan érkezik a tavasz, rügyeznek a fák stb. Szerintem ezekben a nehéz időkben különösen fontos mindannyiunknak érezni, hogy új nap jön, jobb időszak következik – fogalmazott Lívia. Kiemelte, az egyesületben fontosnak tartják, hogy a farsangi hagyományokat (is) továbbadják a fiataloknak, ezért a Szirmai Károly ME keretében működő magyar nyelvápoló csoporttal újra közösen megszervezték a farsangi jelmezkészítést.

A program keretében a farsanghoz kapcsolódó énekeket és verseket énekeltek, szavaltak a gyerekek, majd maszkokat, álarcokat és képeket festettek, továbbá kartonból különböző jelmezek készítettek. A legszebb rajzokat, maszkokat és jelmezeket külön díjaztuk, jutalmul édességcsomagokat kaptak, az egyesület asszonyai pedig mindenki nagy örömére az elmaradhatatlan farsangi fánkkal kedveskedtek a résztvevőknek – mondta Bógáncs Andrijašević Lívia.