2024. március 28., csütörtök

Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ausztria legyőzésével kijutott az Eb-re a válogatott

Eredmény:

4. forduló, F csoport (Kijev): Magyarország-Ausztria 83-81 (15-20, 15-19, 24-20, 21-16, 8-6) - hosszabbítás után a magyar pontszerzők: Vojvoda 22, Benke 14, Váradi 12, Filipovity 11, Eilingsfeld 11, Perl 6, Ferencz 5, Keller 2

A legutóbbi, 2017-es Eb-n 15. helyezett magyarok csütörtökön a címvédő szlovénoktól elszenvedett 84-72-es vereséggel kezdtek Ukrajnában. Stojan Ivković szövetségi kapitány együttese számára - amely az elmúlt 15 mérkőzéséből 13-at megnyert - ezzel együtt változatlan maradt a kijevi képlet: a koronavírus-járvány miatt buborékban zajló torna hátralévő három mérkőzésén egy győzelem is elég a továbbjutáshoz.

Az osztrákok elleni két találkozó már csak azért is könnyebbnek ígérkezett, mert a nemzetközi szövetség ranglistáján a magyar csapat a 40., az ellenfél pedig az 57. helyet foglalta el.

A pénteki meccsen a magyarok 5-0-lal, majd 9-3-mal kezdtek, csakhogy a rivális - melynek keretéből négyen nem Ausztriában születtek - egy 9-0-s rohammal fordított. Innentől némiképp váratlan módon a piros-fehér-zöldek futottak az eredmény után, és a második negyed elején már kilencpontos hátrányban voltak. Elilingsfeld János - akinek szombaton született meg a kisfia - és Vojvoda Dávid próbálkozott középtávolról, mégis 14 pontra nőtt a különbség, a gárda másfél negyed alatt 19 pontig jutott. A félidő hajrájában öt pontra felzárkóztak Keller Ákosék, a nagyszünetben viszont 30-39 volt az állás.

Térfélcsere után Vojvoda elkapta a fonalat, de kisvártatva megint tíz ponttal elhúztak az osztrákok, aztán állandósult az 5-7 pontos különbség. Az 59-54-ről induló zárószakaszban a Pesaróval hétvégén Olasz Kupa-ezüstérmes Filipovity Márkó triplájával, majd Perl Zoltán duplájával két pontra csökkent a távolság (59-61). Vojvoda szórta a kosarakat, az utolsó percben Ferencz Csaba kiegyenlített (73-73), majd nemsokára Benke Szilárd is megtette ugyanezt (75-75), így jöhetett az ötperces hosszabbítás.

A ráadásban már két fáradt együttes viaskodott, Váradi hármasával 37 perc szünet után vezettek ismét a magyarok, azután ismét Ausztriának "állt a meccs", majd 12 másodperccel a vége előtt Benke palánkról bevágódó triplája egyben a diadalt és az Eb-részvételt jelentette.   

A két csapat vasárnap 19 órakor ismét összecsap Kijevben.   

Stojan Ivković az M4 Sportnak adott nyilatkozatában elsőként a csapatnak mondott köszönetet:

„Köszönöm a srácoknak, tegnap este is meccsünk volt, de frissek voltak. Az osztrákok elfáradtak, de nálunk a fájdalom és a fáradtság nem létezik. Ennél bővebbet most nem tudok mondani, puszilok mindenkit innen a mínusz húsz fokból” - mondta a szakvezető.

A csoportból az első három válogatott szerzett részvételi jogot a kontinenstornára, a szlovénok és az ukránok már korábban kijutottak a 2022-es Eb-re, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.

A magyarok 2017-ben is ott voltak az Eb-n - 1999 után először -, akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívtak, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. A kolozsvári csoportkör után, az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától, és végül a 15. helyen zártak.

A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt.

Az F csoport állása:

1. Szlovénia 9 pont/5 mérkőzés (már továbbjutott), 2. Magyarország 7/4 (már továbbjutott), Ukrajna 6/4 (már továbbjutott), 4. Ausztria 5/5