2024. március 28., csütörtök

Új kiadvány Csáth-vázlattal

Megjelent a Smaragd asztal című könyv – A fedőlapon a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében őrzött rajz látható

Ifj. Brenner József, ismertebb nevén Csáth Géza 134 évvel ezelőtt, 1887. február 13-án született Szabadkán. A legtöbben az irodalmi munkásságát ismerik, ám tehetsége emellett a zeneszerzés és a képzőművészet területén is megmutatkozott. A Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében található az egyik vázlatfüzete, amelyben az 1907 júliusától 1909-ig keletkezett rajzait láthatjuk. Nemrég jelent meg a Smaragd asztal című könyv, amely az író válogatott levelezését tartalmazza. A kötet fedőlapján látható rajz Csáth Géza munkája, amely benne van a fentebb említett vázlatfüzetben. Minderről dr. Ninkov K. Olgával, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténészével, muzeológusával beszélgettünk.

– A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019 áprilisában nyitották meg A varázsló halála című Csáth Géza-emlékkiállítást, az író halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlat anyagának összeállításához a Petőfi Irodalmi Múzeum elkért a Szabadkai Városi Múzeumtól egy Aczél Henrik-festményt a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből. Ezt a kellő feltételek mellett tudtuk kölcsön adni egy bizonyos időszakra. Emellett a Vajdaságból magángyűjteményből is jutott a kiállításra tárgy, és több szakember is részt vett a tárlat keretében tartott konferencián. A Szabadkai Városi Múzeum két munkatársa is köztük volt. Várható egy online tanulmánykötet megjelenése is a PIM honlapján, de alacsony példányszámban papíron is meg fog jelenni. Fontos megemlíteni azt is, hogy tavaly napvilágot látott a legújabb Csáthról szóló kiadvány, a Smaragd asztal című könyv, amely az író válogatott levelezését tartalmazza. Az új kötet a Magvető Kiadó jóvoltából jelent meg. Molnár Eszter Edina, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és dr. Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója gyűjtötte össze a leveleket, és ők írták az ehhez fűződő jegyzeteket is. A koronavírus-járvány miatt nem tudtuk bemutatni ezt a könyvet Szabadkán. A kötet érdekessége, hogy a fedőlapján levő rajzon két, egymás felé forduló, fotelban ülő embert láthatunk újságolvasás közben. Kevesen tudják, hogy ez a rajz Csáth Géza munkája, amely a vázlatfüzetéből származik. Ez a füzet és a rajz a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében található. Örülök annak, hogy a kiadó, a szerkesztő ezt az alkotást választotta – mondta el lapunknak dr. Ninkov K. Olga.

Csáth Géza képzőművészeti alkotásairól kevés szó esett, mert kevés képzőművészeti alkotása maradt hátra. Művészettörténészként 2009-ben kérték fel, hogy írjon Csáth képzőművészeti munkáiról.

– Tizenkét évvel ezelőtt, 2009-ben a Szabadkai Városi Könyvtár megjelentette a gyűjteményükben lévő negyedik Páciensek könyvét, pontosabban a földesi napló illusztrációs anyagát. Amikor felkértek, hogy írjak Csáth képzőművészeti tevékenységéről, illetve az orvosi napló rajzairól, próbáltam összefoglalni az író gyermekkorának és gimnáziumi éveinek képzőművészeti ismereteit és tevékenységét – ami azért is volt szép kihívás, mert az Életjel Kiadónál megjelent gyermekkori naplói által megfelelő rálátást nyertem. Ráadásul Csáth a nagyrabecsült szabadkai festő, Oláh Sándor osztálytársa és játszótársa volt, tehát két művész szemszögét, fejlődését is kísérhettem. Ebbe a munkámba a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében levő Csáth-vázlatfüzetet is belefoglaltam, ami ez alkalommal jelent meg először a nyilvánosság előtt. A múzeum évkönyvébe is írtam róla. Így került a köztudatba a vázlatfüzet rajzanyaga. Ez egy szép példája annak, hogy a munkánkkal valamilyen módon hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy szélesebb körben is megismerjék ezt a rajzfüzetet. Elértük, hogy a Csáth-kutatók is felfigyeljenek rá. Ezért is jó érzés számunkra, hogy a Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött rajz került fel a Smaragd asztal című könyv fedőlapjára – emelte ki dr. Ninkov K. Olga.