2024. március 29., péntek

Várják a javaslatokat

Megkezdődtek az oktatásfejlesztési startégiáról szóló közviták

A köztársasági oktatásügyi minisztérium kidolgozta az új oktatási-nevelési fejlesztési stratégiát a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozóan. Mindez a szerbiai oktatás szisztematikus fejlesztésének alapjául szolgál. Az erről szóló javaslattal, valamint az ehhez kötődő akciótervvel kapcsolatos első közvitát pénteken tartották meg – olvasható az oktatási minisztérium közleményében.

A nyilvános viták egészen március 10-éig tartanak. A 2021 és 2023 közötti időszakot felölelő akcióterv feladatai közé tartozik a többi között az oktatásfejlesztési stratégia által meghatározott általános és konkrét célok megvalósítása, az intézkedések és feladatok pontos időbeli meghatározása, továbbá az ezek végrehajtásához szükséges pénzügyi források meghatározása.

Branko Ružić oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy a szerb kormány és az oktatásügyi minisztérium stratégiailag elkötelezettek amellett, hogy mindenki számára egyenlő feltételek mellett biztosítsák a minőségi oktatást.

– Az új stratégia középpontjában az oktatás minden szintjén történő fejlesztéseken kívül a diákok, a hallgatók és a tanárok kulcskompetenciáinak fejlesztése, az emberi erőforrások megerősítése és fejlesztése áll az oktatás területén. Ezek mellett az oktatási és tanulási folyamatok, feltételek korszerűsítésének is kiemelt jelentősége van – mondta a tárcavezető.

Az oktatásfejlesztési stratégia javaslata előirányozza az iskoláskor előtti intézményekbe járó gyermekek létszámának növelését, amely egy óvodai előkészítő program keretében valósulna meg. Emellett a felnőtteknek szóló képzések és kurzusok számának megnövelése is szerepel az új stratégiában.

A felsőoktatásnál meg kell erősíteni és fejleszteni kell a felsőoktatási rendszer ellenőrzését, követését (evaluálását). A stratégia ezenkívül a felsőoktatási rendszer teljeskörű korszerűsítését is előirányozza.

A közlemény szerint a stratégia tervezetét az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium készítette, az oktatási rendszer legrelevánsabb intézményeinek képviselőiből álló kibővített munkacsoport tagjaival együttműködve, akiknek lehetőségük volt javaslatokkal és észrevételekkel kibővíteni, javítani ezt a dokumentumot.

Jövő pénteken, február 26-án és az ezt követő kedden, március 2-án a közvita során egy online szekcióülést is rendeznek majd. Később, március 8-án 12 órakor tartják a nyilvános vitákat záró ülést a belgrádi Képviselői Klub épületében.

Az észrevételeket és a javaslatokat az oktatásügyi minisztérium honlapján, a www.mpn.gov.rs oldalról letölthető űrlap kitöltésével küldhetik el a strategija2030@mpn.gov.rs e-mail-címre. Az e-mail tárgyába a Predlog strategije megjelölést kell írni.