2024. március 28., csütörtök

FRISSÍTETT – Orbán: „veszélyes pillanatban vagyunk"

„Egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk", meredeken emelkednek ugyanis a koronavírus-járvány számai, a tendencia különösen rossz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az új koronavírus-adatokat ismertetve kifejtette: az új fertőzöttek száma 3093, 110-en elhunytak – az ő átlagéletkoruk 75,6 év –, a kórházban lévők száma is folyamatosan nő, jelenleg 4024-en vannak, lélegeztetőgépen pedig 352-en.
„Az dönti el a sorsunkat", hogy a beoltottak vagy a harmadik hullám görbéje lesz gyorsabb: ha az oltások gyorsabbak lesznek és többen kérik, akkor „életeket nyerünk", ha viszont a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, „életeket veszítünk" – fogalmazott a kormányfő.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma felfutóban van, ezért az embereknek átgondoltan, nem indulatból kell dönteniük az oltásról, hiszen az életükbe is belekerülhet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Mindenkit arra kérek, hogy regisztráljon, jelentkezzen, menjen be, oltassa be magát, ha lehet, fogadja el azt, amit éppen kínálnak neki" – mondta.
A kormányfő arról is beszélt, hogy az újraindításról szóló konzultációt egy nap alatt 120 ezren töltötték ki. Hangsúlyozta: az újraindításról szóló döntések felelőssége is természetesen a kormányé, de az a jó döntés, amelybe minél több embert vonnak be.

Elmondta továbbá, hogy az EU tagállamai közül ma Magyarországon van a legtöbb, oltásra alkalmas vakcina. Ezzel kapcsolatban megismételte: Magyarországon egy hozzá hasonló méretű államhoz képest májusra 3,5 millióval több embert fognak beoltani. Kifejtette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már novemberben jelezte, „vakcinaverseny" lesz a világban, ezért javasolta, hogy Magyarország világszerte tárgyaljon, hogy a fellépő vakcinahiány ellenére itt biztosan legyen elég oltóanyag. Ezért kezdtek tárgyalni az oroszokkal és a kínaiakkal – mondta, megjegyezve: az nem nagyon érdekli, mit szólnak ehhez a többiek, mert egy lépéssel mindig előttük kell menni.
Rámutatott, „most már a németektől kezdve mindenki" az orosz vakcina befogadásán dolgozik, és arra számít, eljön a pillanat, amikor majd a kínain is dolgozni fognak, „legyünk ebben biztosak".
Arra a kérdésre, mikortól lehet használni majd Magyarországon a kínai vakcinát, a kormányfő azt felelte: Müller Cecília országos tisztifőorvostól azt a választ kapta, „jól halad".
Orbán Viktor közölte azt is: 391.821-en már megkapták legalább az első oltást, a számuk hamarosan felfut 441 ezerre, majd „egy nagy ugrás következik", mert 7-10 nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret. Így húsvétra az eddig regisztráltakat be tudják oltani – mondta. 
Arra is kitért, hogy a V4 tagállamai együttesen a legnagyobb gazdasági partnerei Németországnak, ez az országcsoport „az európai gazdaság lokomotívja". Hosszú időn keresztül „mi védtük Európát" a külső veszélyekkel szemben, ám most megváltozott a helyzet, mert Nyugat-Európa beengedte a nem keresztény gyökerű kultúrákat, így ez a fajta nyomás már nem Közép-Európán keresztül érkezik, hanem máshonnan, mert „mi megépítettük a kerítést, megállítottuk a migrációt" – fejtette ki. De egy „okos nyugat-európai politikus" pontosan tudja, hogy egy erős Közép-Európa Nyugat-Európa stratégiai érdeke – összegzett.