2024. április 18., csütörtök

Bizalomból nincs hiány Rómában

Monti után Draghi a legnépszerűbb – Az olasz képviselők is megszavazhatják a reformokra készülő nemzeti egységkormányt

Miután Mario Draghi miniszterelnök megszerezte új kormányának a felsőház (szenátus) bizalmát, tegnap az alsóházi szavazás következett az olasz parlamentben. A támogatást a többség biztosra vette már a voksolás előtt. A nemzeti egységkormány óriási feladat előtt áll: el kell hárítania a koronavírus-járvány súlyos következményeit és radikális reformokat is végre kell hajtania.

A járvány legyőzését és a kór gazdasági szövődményeinek kezelését, illetve mielőbbi megszüntetését sorolta a legfontosabb célkitűzések közé tegnap az olasz parlament alsóházában a felszólalók többsége. Az általános vita hosszúra nyúlt és csak este ért véget (lapzártánk után) egy szavazással, amelyen a képviselők arról nyilváníthattak véleményt, hogy támogatják-e a múlt szombaton megalakult új, nemzeti egységkormányt, vagy nem.

Az előzetes várakozások szerint a többség bizalmat szavaz a Mario Draghi miniszterelnök vezette hatpárti testületnek. A törvényhozás felsőháza előző éjjel már megtette ezt. A jelenlevő szenátorok többsége (összesen 262-en) röviddel szerda éjfél előtt igennel voksolt, míg negyvenen elutasították a kormányprogramot, ketten pedig tartózkodtak. A köztársaság történetében korábban csak a Mario Monti vezette kabinet szerzett (2011-ben) ennél nagyobb támogatottságot a szenátusban.

Draghi egységkormánya sem panaszkodhat, hiszen a szélsőjobboldalt kivéve mindegyik parlamenti párt felsorakozott mögötte. Nem véletlenül, hiszen a szenátorok és a képviselők pontosan tudják: az ország súlyos válságba sodródott, ezért jobb nem ellenkezni a megoldásra törekvő Draghi-csapattal. Erre többen fel is hívták a figyelmet közülük, előbb a szenátusban, tegnap meg az alsóházban.

A 73 éves miniszterelnök sem titkolta, hogy nagy baj van. A szenátusban mondott 53 perces beszédében, amelyet a jelenlevők 21-szer szakítottak meg tapssal, azonban megoldásokat is javasolt a kialakult egészségügyi és gazdasági vészhelyzet kezelésére.

Kormányprogramjának fontos elemei közé sorolta a koronavírus miatti válság megoldását, a közigazgatás, költségvetés és az adórendszer radikális reformját, az iskolai oktatás színvonalának javítását, a transzatlanti kapcsolatok erősítését, továbbá az euró és az egyre mélyülő európai integráció támogatását. Külön kiemelte a környezet és a fenntartható fejlődés biztosításának fontosságát, sőt jelezte: a kabinet javasolja majd a parlamentnek, hogy a két fontos területet iktassák be az alkotmányba.

Az idegenforgalom és a kultúra támogatását szintén prioritásnak tartja. Az utóbbiért ráadásul sokkal többet is tenne az új kabinet, mint az előzőek, hiszen – miként Draghi fogalmazott, a kultúra – „alapvető fontosságú az ország növekedése és jóléte szempontjából”. A pártokat ugyanakkor arra biztatta, hogy álljanak a kormánykoalíció reformterve mellé, mert – mint hangsúlyozta – az ilyen nehéz időkben „az egység nem választás kérdése, hanem kötelesség”.