2024. április 20., szombat
ÖSSZEFOGÁS A VAJDASÁGI BETEG GYERMEKEKÉRT (3.)

Katarina is SMA-val küzd

A Vajdasági jótékonysági licit elnevezésű Facebook-csoport tagjai az év eleje óta a Humanitarna Fondacija BUDI HUMAN-Aleksandar Šapić tíz vajdasági felhasználóját támogatják. A csoporton belül különböző tárgyakra és szolgáltatásokra lehet licitálni, a befolyt pénzösszeget pedig a gyermekek számlájára utalják. A licitek mellett folyamatosan kihívásos feladatokat és sms-játékokat is indítanak annak érdekében, hogy a felhasználók előbb elérjék kitűzött céljukat.

Naponta több felajánlás érkezik a temerini Katarina Satmariért is, aki 2007 októberében egészséges babaként jött világra, de 13 hónapos korában súlyos genetikai betegséget, 1–2 típusú spinális izomatrófiát diagnosztizáltak nála. A betegség nagyon gyorsan elvette Katarina izomerejét, legyengítette a tüdejét és az egész testét.

A kislány 18 hónaposan megkapta az egyetlen olyan kezelést, amely Szerbiában elérhető ennél a betegségnél, a Spinrazat, mely leállította a betegség progresszióját és javulást hozott az állapotában.

– Nagyon örültünk, hogy kislányunk született. A második hónap után azonban már nem akart enni, súlya nem gyarapodott, ezért kórházba kerültünk. Hosszas diagnosztizálás után megállapították az SMA-t. A kislányunk nagyon gyenge volt, mindennap fogyott, nehezen lélegzett, mi pedig vártuk a gyógyszert és óvtuk mindentől, a legkisebb megfázástól is. Szerencsére 18 hónapos korában megkapta a Spinrázát. Azóta lassan lábadozik. Tud önállóan ülni, enni és tudja használnia kezét is. Már tudja mozgatni a lábát is – mesélte Zoja Satmari, Katarina édesanyja. A kislány még nem tud járni, de a szülők bíznak benne, hogy a gyógytorna segítségével képes lesz rá. Katarinának az SMA mellett súlyos halláskárosodása is van.

– Sajnos, a hallókészülékek mellett is gyengén hall. Ezért nem is beszél, csak pár szót. Fenn áll az esélye, hogy teljesen elveszíti a hallását – tette hozzá az édesanya.

Katarinának intenzív fizikai kezelésekre van szüksége, hogy megelőzzék a gerincoszlop eldeformálódását, ortopédiai segédeszközökre, melyek rendkívül drágák, de nélkülözhetetlenek. Ezenkívül szüksége van még defektológiai és logopédiai kezelésekre a beszéd fejlesztése érdekében, valamint gyógyszerekre, orvosi fogyóeszközökre és külföldi gyógykezelésre is, amely megkönnyítheti Katarina gyerekkorát. A kislánynak eddig, 2,5 millió dinár gyűlt össze, de messze még a cél. Katarinának sokan segítenek, amiért szülei nagyon hálásak. A héten egy kislány, Ana limonádét és pogácsát árult a házuk előtt, hogy Katarinával minél előbb közösen tudjanak játszani és énekelni.

A szükséges terápiák költségei meghaladják szülők családi költségvetését. Ezért minden jó szándékú embert arra kérnek, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek.

Aki közvetlenül szeretné támogatni a családokat, megteheti a Légy humánus! Emberbaráti Alapítvány (Humanitarna fondacija Budi human) honlapján található számlaszámokon. A gyermekek gyógyulását emelt díjas üzenettel is lehet segíteni. Egy sms 200 dinár, az összeg teljes egészében a szülők számlájára kerül. Katarináért az 596 szöveget kell elküldeni üzenetben a 3030-as számra.