2024. április 24., szerda

Hullámtér küszöbén a Tisza

A tiszai nagyvizek gyors levonulását elősegíti a Duna apadása – Árvízvédelmi készültséget csak egy hamarjában kialakuló újabb heves áradás eredményezhetne

Ha a felső szakaszán a Tisza négy nap alatt öt métert apad, az a nagyvizek végét szokta jelenteni. Ennek rendszerint megörülünk, különösen akkor, amikor a folyó vízszintje a hullámtér küszöbén van, mélyebben fekvő részeit pedig már el is öntötte. Adott esetben azonban korai örülni.

Nincs szándékunkban árvizeket kiabálni, hiszen azok nincsenek a láthatáron. Ugyanakkor korainak látjuk, hogy gondolatban lefújjuk ezt a mérkőzést, és elkönyveljük, megúsztuk szárazon. Arról van ugyanis szó, hogy Vásárosnaménynál azért zuhant napok alatt öt métert a Tisza szintje, mert a nagy mellékfolyók csak a szóban forgó vízmérce után érik el a befogadó folyót. A Bodrog vízhozamgörbéje ugyanis már álló hónapja a készültségi szint felett tanyázik, a tetőzést követően pedig lassú apadás várható. A Sajó átmenetileg apad, de napokon belül újabb áradás alakulhat ki rajta. A Zagyva látványosan áradva sem zavar sok vizet, hiszen vízhozama eleve alacsony, de ha minden mellékfolyó csúcsüzemben szállítja a vizet, akkor nem örülünk annak, ha a kicsik is rátesznek egy-két lapáttal.

Ugyanakkor a Tisza legnagyobb mellékfolyói közül a Hármas-Körös másodpercenkénti négyszáz köbméteres vízhozammal érkezik, meglehetősen magas vízszinttel. Alacsonyabb szinttel, de úgyszintén négyszáz feletti vízhozammal fut be a Maros is. Mindebből alakult ki a szegedi, készültséget nem igénylő, de igen magas vízszint, amely az elkövetkező napokban csak keveset csökken. Várhatóan egy hosszan és magas szinten elnyúló tetőzés fog bekövetkezni, amely tájainkon is megismétlődik. Zentánál ez nagyjából +550-es víznél, tehát készültségi szint alatt fog bekövetkezni. Eddig jó, de…

Az időjárás-előrejelzések szerint a következő napokban Magyarország északkeleti részén – sok víz érkezik onnan a Tiszába – felmelegedés és vegyes halmazállapotú csapadék várható. Egyelőre nem tudjuk, mennyi, de reméljük, nem sok. Mert adott körülmények között ebből a sokból a Tiszának a partja keveset sem kér. Hogyan festene, ha ez bekövetkezne? Nem részletezzük, mert nem lehet számtanpéldába gyömöszölni azt a csapadékot, amelyik még le sem hullott, és az időjárásért felelős szentek sem tudják megálmodni, mennyi lesz belőle. Valamit azonban tudunk. A nem túl heves áradások akkor szoktak elfajulni, amikor sorozatosan alakulnak ki az árhullámok, és gyors haladásuk miatt ránövik magukat az előttük haladóra. Hasonlóan alakulhat akkor is, ha a magas szinten, hosszan elhúzódó tetőzésre fut be egy újabb küldemény. A következő napokra beharangozott felmelegedés meg csapadék azért jönne rosszul, mert nemcsak a cseppfolyós indulna meg, hanem a Tisza vízgyűjtőjén hó formájában felhalmozódott 2,75 köbkilométernyi víz jelentős része ugyancsak a főmeder felé venné az útját. Reméljük, nem így lesz. De ha netalán mégis?

A vízügyi összkép szerint akkor sem kellene nagyobb gubancnak lennie. Elsősorban azért, mert a Duna nem lassítja a Tisza vizeinek levonulását, és nem duzzaszt vissza. A Duna ugyanis teljes hazai szakaszán apad. Bezdánnál már több mint egy métert csökkent a vízszint, Újvidéknél egyelőre lassan apad, de a vízszint csökken a Tisza-torkolatnál levő Zalánkeménnél is. Mint ahogy a tiszai áradással egyidejűleg történő dunai apadás esetén lenni szokott, a törökbecsei gát alatti Tisza-szakaszon a folyó sodra rendkívül erős. Szinte hihetetlen, hogy a máskülönben itt békésen vánszorgó folyó ezekben a napokban milyen iramban vágtat. És bármennyire is barátságtalan látványt nyújt, talán jó, hogy így van, mert az árhullám így gyorsabban vonul le.

Arra az esetre, ha netalán újabb tiszai árhullám indulna a most levonuló nyomában, némileg megnyugtató, hogy egy dunai áradással járó visszaduzzasztás nem alakulhat ki. A Felső-Duna teljes hosszán közép- és kisvizek uralják a medret, és csupán enyhe vízszintingadozások táncoltatják a vízhozamgörbéket. A Közép-Dunán sincs semmi izgalom, mindenhol az elhúzódó stagnálás monotóniája olvasható a vízhozamgörbékből.

Szűkebb pátriánk területén a helyzet felemás. A Duna körül végképp nyugis. Ugyanakkor nem látszik tisztán, hogy a Tisza fenyegetéseit mennyire kell komolyan venni. A folyó által szállított szemetet azonban nem szabad félvállról kezelni, és csupán a szennyezők felmenő ágú női hozzátartozóinak emlegetésére korlátozódni.