2024. március 28., csütörtök

Továbbra is elégedetlenek a termelők

Nem emelkedik a kukorica ára, pedig a gázolaj, a műtrágya és a vetőmag is többe kerül

Néhány héttel ezelőtt még reménykedtek a mezőgazdasági termelők, de ismét csalódtak. Sokan bíztak abban, hogy a kukorica januári 2-3 dináros áremelkedése nem csak ideiglenes lesz. Az elvárásokkal szemben bekövetkezett a stagnálás, jelenleg egy kiló kukoricát 22,50 dinárért vesznek át, a valós értéke azonban 25 dinár lenne – írja a Beta hírportál.

Jovan Negovannak, a Pancsovai Mezőgazdasági Egyesület elnökének elmondása szerint mindössze 2,5 dináros emelés már nagyon sokat számítana a földműveseknek. Ekkora összeg is már csökkentené azokat a termelési veszteségeket, amit a dízel üzemanyag, a műtrágya és a vetőmag árának emelkedése okozott.

– A kukorica valós eladási árának legalább 25 dinárnak kellene lennie. 2012-ben 27 dinárért adták át a földeken, 2013-ban 5-6 hónapon át 24 dinárba került kilója, minekutána az értéke 9 dinárra esett – mondta el Negovan.

Az egyesület elnöke azt is hozzátette, hogy a vetés költségei is jelentősen növekedtek, ugyanis három héttel ezelőtt a gázolaj ára 20 dinárral, a korábbi 130 dinárról 150-re módosult. A minőségi műtrágyáért a korábbi 33 dinár helyett immár 50 dinárt kell fizetni, a kukoricavetőmag, persze fajtától függően, 15-20 százalékkal drágult meg. Negovan a saját gazdaságában 70 hektáron termelt kukoricát tavaly, a termés felét azonban 18 és 22 dinár között áron tudta eladni, mint sokan mások.

– A mezőgazdasági termelőket elsősorban maga az állam teszi tönkre a különféle adókkal és egyéb terhelésekkel. Nagyon sajnálni fogom, ha végül én is arra kényszerülök, hogy eladjam a földemet, de mivel a veszteségek egyre halmozódnak, megeshet, hogy ez lesz a következő lépés – panaszolta Negovan.

A többi termelőnek is kellemetlen tapasztalataik vannak. Dragoslav Nikolić dolovai termelő 60 hektáron vetett tavaly kukoricát, és 17–20 dinárért adta el a múlt év végén.

– A néhány dináros emelkedés is sokat számítana, akárcsak az, ha a vetési költségek nem növekednének tovább – mondta a gazda.

Vukosav Saković, a Žita Srbije üzleti társulás igazgatója szerint január folyamán csökkent a kukorica szerbiai exportja. Februárig összesen 1,75 millió tonna kukoricát szállítottak ki az országból, és jó évre lehet számítani, amennyiben legalább 3,2  millió tonna kukorica lesz kiszállítva külföldre a tavalyi 8 millió tonna termésből.

– A kukorica piaci ára stagnál, adó nélkül 22–22,50 dinárba kerül, adóval együtt pedig 25-be. A januári áremelkedés a hirtelen megnövekedett kereslet következménye volt, és azok a befektetési alapok okozták, amelyek kukoricába ruháztak be a járvány miatti készültség miatt. A rövid ideig tartó áremelkedést kihasználták a kiskereskedők is, ezért a kukorica kilójáért bizonyos üzletekben akár 27 dinárt is kellett fizetnie a vásárlónak – közölte az igazgató.

Saković azt is elmondta, múlt év novemberében Szerbia félmillió tonna kukoricát szállított külföldre, az idén januárban csupán 250 ezer tonnát. Az export teljesen elfogadható lesz, ha havonta nem kevesebb mint 250 ezer tonna kukorica kerül a külföldi piacra.