2024. április 25., csütörtök

Világháború a világgazdaságban

Több mint százmillióan váltak munkanélkülivé a pandémia miatt

A koronavírus-járvány megjelenése óta világszerte csaknem 114 millióan maradtak tartósan munka nélkül. A járványügyi rendelkezések és az államok által bevezetett korlátozások leginkább a fiatal munkásokat és a nőket érintették. Leginkább az alacsony és a közepes végzettségűeket mellőzték a munkaadóik, de rengeteg magánvállalkozó is csődbe jutott – áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentésében. Ugyanebben arra is figyelmeztetnek, hogy a világgazdasági helyzet továbbra is bizonytalan, és a 2021. év is a krízisek jegyében zajlik.

EURÓPA MÉG EGYENSÚLYOZ

Az elemzések szerint az Egyesült Államokban maradtak a legtöbben munka nélkül. A munkanélküliség elleni harc Közép-Ázsiában és Európában volt a legsikeresebb, ahol a munkaidő csökkentésével, illetve a vállalatok és a dolgozók aktív támogatásával sikerült minimalizálni a járvány okozta gazdasági károkat.

A világ legkülönbözőbb országainak adatait elemezve a szakértők megállapították, hogy a gazdaságmegőrző állami intézkedések csökkentették ugyan a károkat, de ugyanakkor egyenlőtlenül oszlottak el. A nők ugyanis 5 százalékkal több esetben vesztették el állásukat, mint a férfiak, a fiatalabbakat pedig 8,7 százalékkal hamarabb mellőzték a munkaadók, mint az idősebb korosztályt.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet felmérései szerint 2020-ban az előző évhez viszonyítva a globális munkaidő 8,8 százaléka elveszett, ami 255 millió teljes munkaidejű állás ideiglenes megszűnésének felel meg. Tavaly 3,7 milliárd amerikai dollárnyi veszteséget eredményezett a munkából származó globális jövedelem csökkenése – emelték ki a szakemberek, akik szerint ez a világgazdaság bruttó termékének a 4,4 százalékát teszi ki.

Ekkora mértékű globális visszaesést a második világháború óta nem jegyeztek, a tavalyi felépülés mértéke pedig csekély és egyenlőtlen – áll abban a tanulmányban, amely a Covid–19 vírus megjelenésének világgazdasági hatásait vizsgálta.

MIT HOZ(HAT) AZ IDEI ÉV?

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései szerint a 2019. évhez viszonyítva az idén 3 százalékkal csökkenhet a globális munkaidő, ami 90 millió teljes munkaidejű foglalkoztatás hiányát jelentheti. Az ennél borúlátóbb jóslatok az idén 4,6 százalékos visszaesésről szólnak (130 millió teljes munkaidejű állás), a legoptimistább előrejelzések pedig 1,3 százalékos hanyatlást irányoznak elő a 2021-es évre (36 millió teljes munkaidejű állás).

A nemzetközi szervezet emberközpontú intézkedések érvényesítését javasolja a világ államvezetéseinek. A szakemberek szerint felelős nemzetpolitikai intézkedéseket kell foganatosítani, amelyek megfelelően ötvözik a lakosság beoltását a munkaerőpiac és a gazdaság támogatásával. A széles körű felépülést a munkahelyek és jövedelmek biztosítására kell alapozni, figyelni kell a munkások jogainak érvényesítésére és a társadalmi dialógus megvalósítására – áll a tanulmányban.

A világgazdasági helyzetelemzésben ugyanakkor arra is figyelmeztetnek a szakemberek, hogy a széles körű beoltottsághoz fűzött remények nem okvetlenül hoznak gyors eredményeket. A 2021-es év második felére bejelentett ugrásszerű gazdasági felépülés továbbra is bizonytalan: elsősorban az világgazdaság egyenlőtlen helyreállásától kell tartani – állapították meg a koronavírus-járvány hatásait elemző nemzetközi dokumentumban.