2024. március 28., csütörtök

Új kerékpárút még az idén

A Futaki út mentén húzódó bicikliút 7 km hosszú lesz

Hamarosan itt a tavasz és ismét megnövekszik majd a bicikliforgalom Újvidéken. A városban több mint 100 kilométernyi bicikliút van, de nincs mindenhol a legjobb állapotban. Marko Trifković, az Újvidéki Biciklis Kezdeményezés illetékese, az RTV-nek adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy már hosszú évek óta igen rossz állapotban van a Futaki út melletti, Veternik felé vezető bicikliút. A fák sok helyen megemelték a betont, kátyúk nehezítik meg a biciklizést. Szerinte annak érdekében, hogy megmaradhasson a Futaki úton a fasor, át kell alakítani a terepet, ki kell bővíteni a zöld területet, és át kell gondolni a bicikliút és a járda állapotát is. Az önkormányzat mostani tervei szerint a Futaki úton egy hét kilométeres szakasz felújítását tervezik, a rekonstrukció szakaszosan történik majd. Az illetékesek ígéretei szerint az év végéig elkészül a felújítás. A Futaki úti sáv talán a legtöbbet használt kerékpárútvonal a városban, ezért is megengedhetetlen, hogy ne legyen megfelelő állapotban.

A napokban megjelent hír szerint Újvidék lesz az első olyan város Szerbiában, ahol kerékpárvásárlási támogatást lehet majd kérni. Marko Trifković elmondta, hogy bár ennek a tervnek a részleteit még csak most dolgozza ki a város, valószínűnek tartják, hogy olyan nyitott pályázatot hirdetnek, amelyen mindenki részt vehet, ha kitölti a szükséges papírokat. Elmondta azt is, hogy több javaslatot is tettek a bicikliklubok arra vonatkozóan, hogy a pályázás zökkenőmentes legyen. Remélhetőleg nem elsősorban a drága, elektromos biciklikre lesz kiírva, hiszen azok a keretösszeg nagyobb részét felőrölnék, hanem a cél az, hogy minél több városlakónak legyen biciklije, és hogy át tudjon térni erre az egészséges közlekedési módra. Ebből persze környezetvédelmi haszon is ered, biciklivel sokkal könnyebben találunk parkolót a városban. Kd

Felújítják a kerékpárút-hálózat többi részét is

Az idén megkezdődik azvárosi kerékpárút-hálózat felújítása, a munkálatokhoz szükséges pénz egy részét az újvidéki önkormányzat már meghatározta, a Tartományi Nagyberuházási Titkárság által kiírt pályázat azonban még nem zárult le. A Városi Területrendezési és Nagyberuházási Hivatalban elmondták, hogy az önkormányzat 61,5 millió dinárt irányozott elő a Hajduk Veljko utca és a Pál pátriárka sugárút közötti kerékpárút felújítására, a városi kerékpárút-hálózat rekonstrukciójának a teljes összege viszont 181,5 millió dinárt tesz ki. A hátramaradt összeget a tervek szerint a Tartományi Nagyberuházási Titkárság állja, de még nem fejeződött be a versenypályázat. A Futaki utca mentén a munkálatok első fázisának keretében felújítják a Felszabadulás sugárút és a Hajduk Veljko utca közötti részt, ami a két oldalon összességben 4,2 kilométer hosszú. A kerékpárút-hálózatnak ezt a szakaszát 119 millió dinárból újítják fel, a projekt megvalósításának egy részét a gazdasági minisztérium finanszírozza. Az önkormányzat illetékesei megígérték, hogy a felújítások során nem fognak megsérülni a régi platánfák .

A Városi Területrendezési és Nagyberuházási Hivatalban emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt időszakban az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés ajánlásait figyelembe véve több, kisebb méretű rekonstrukciót végeztek a városban a kerékpárutakon. A legnagyobb kátyúkat betömték, a gyalogosátjáróknál pedig eltávolították a magas útszegélyeket, hogy zökkenőmentesebb legyen a biciklisek közlekedése.