2024. március 28., csütörtök

Jó ütemben zajlik a lakosság oltása Topolyán

Hétfő óta nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet a község területén

Az elmúlt hét végén és az állami ünnepek idején is folyamatos volt a vakcináció Topolyán. Eddig egyetlen esetben sem regisztráltak semmilyen mellékhatást. A beoltottak száma meghaladta ezekben a napokban a háromezret. Jó hír még az is, hogy a legutóbbi koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható megbetegedést hétfőn jegyezték a község területén. Akkor volt ugyanis egy személynek pozitív a PCR-tesztje, azóta nem regisztráltak újabb esetet. Gyanús tünetekkel is mind kevesebben jelentkeznek a Dr. Hadzsy János Egészségházban az arra kijelölt rendelőben.

Dr. Illés Csilla, az egészségügyi intézmény igazgatónője elmondta, hogy szombaton, vasárnap, illetve az állami ünnepnek számító hétfőn és kedden is zajlott a lakosság oltása. A délelőtti órákban azok kaptak időpontot, akik már a védőoltás második adagját vették fel, míg a 15-től 20 óráig terjedő idősávban azokat az eUprava portálon keresztül bejelentkező polgárokat oltották, akik az első adag vakcinát vették fel.

Azt is elmondta az igazgatónő, hogy a beoltottak közül egyetlen esetben sem jegyeztek fel mellékhatásokat. Még az olyan ártalmatlannak tűnő mellékhatások sem jelentkeztek, mint a bőrpír vagy enyhe viszketés az oltás helyén. A legtöbb személyt a kínai gyártmányú Sinopharm vakcinával oltották be, de pénteken már a Pfizer–BioNTech típusú vakcinával is oltottak. Az oltópontokon most 8-tól 20 óráig dolgoznak, 8-tól 15 óráig a revakcináció zajlik, 15-től 20 óráig pedig azokat a polgárokat várják, akik az első oltás felvételére jelentkeztek. A topolyai községben regisztrálták a gunarasi és a bácskossuthfalvi oltópontokat is.

Vannak olyan polgárok – főként a falvakban élő idős személyek –, akiknek a regisztráció gondot okoz. Amennyiben ők igénylik, 13 helyi közösségben kaphatnak segítséget munkanapokon a jelentkezéshez, köztük Topolyán, Gunarason, Krivaján, Bácskossuthfalván, Pannónián, Zentagunarason, Pacséron a helyi közösség irodájában és Bajsán a Teleházban.

A Dr. Hadzsy János Egészségház Covid-rendelőjében, a Szent István utca 1-es szám alatt fogadják azokat a polgárokat, akik a vírusra jellemző tüneteket észlelnek magukon. Fontos, hogy ők előzőleg a 024/773-193-as telefonszámon jelentkezzenek vizsgálatra. Ez a rendelő most 8–16 óráig dolgozik, azt követően a polgárok a sürgősségi osztályon jelentkezhetnek.