2021. április 18., vasárnap

Taroltak a pályázatokkal

Könyvcsomaggal nehéz sorsú gyerekeket támogat a Családfa civil szervezet

A topolyai Családfa civil szervezet egyáltalán nem torpant meg a járványügyi intézkedések nyomán keletkezett közösségi patthelyzetben, feltalálta magát, és az online térben, a gyerekeknek szóló pályázatokkal vittek színes tartalmat a mindennapokba. Ahogy kiderült, ezzel nagy sikert arattak mind a tanítók, óvónők, mind az ovisok, iskolások körében. Fekete Bánov Ágnes, az egyesület elnöke elmondta, hogy az elmúlt fél év bebizonyította, nagyon nagy igény mutatkozott az óvodások és az iskolások részére megjelentetett képzőművészeti és irodalmi pályázatok iránt.

– Rendkívül népszerűnek bizonyult ősszel a nagyszülőkhöz kötött pályázatunk, amelyet igyekeztünk olyan módon meghirdetni, hogy ne zárjuk ki azokat a gyerekeket se, akiknek már sajnos csak az emlékeikben élnek a nagyik, nagytaták. A múlt évben sajnos kénytelenek voltunk elhalasztani az egyébként rendkívül népszerű gyermeknapunkat, így a programra előirányozott anyagiakat egy kreatív őszi dekorációk elkészítését célul tűző pályázatra fordítottuk. Ennek keretében biztosítottuk az osztályok számára a munkák elkészítéséhez szükséges eszközöket, az alapanyagokat. Ezeket a munkákat a későbbiek során meg tudták vásárolni az érdeklődők, és az így befolyt pénzt jótékonysági célra fordítottuk, egy beteg kisgyermek gyógykezelésére. A karácsonyi rajzpályázatunkra pedig ovis és kisiskolás gyermekek munkái érkeztek hozzánk szép számmal, a környező községekből is – emlékezett vissza a szervezet elnöke, aki elmondta azt is, hogy valamennyi programjukat támogatásoknak köszönhetően tudták megvalósítani: Topolya helyi közössége, a községi önkormányzat támogatta őket, valamint szorosan együttműködnek Topolya Község Művelődési Házával, illetve a Magyar Nemzeti Tanácstól is kaptak eszközöket.

A Családfa civil szervezet aktív és tettre kész vezetőségi tagjai: Klubšicki Marina, Pozsár Anita, Benda Török Lívia, Fekete Bánov Ágnes és Lackó Anikó
A Családfa civil szervezet aktív és tettre kész vezetőségi tagjai: Klubšicki Marina, Pozsár Anita, Benda Török Lívia, Fekete Bánov Ágnes és Lackó Anikó

– Köszönettel tartozunk a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaságnak is, a szervezet elnökségi tagjának, Tomik Nimródnak, aki részünkre, illetve a 3+ Nagycsaládosok Egyesületének a rendelkezésére bocsátotta a Bácska szívében című könyv eladásából befolyt összeget. Mi ezt jótékonysági célra használjuk fel, ebből az összegből nehéz sorsú gyerekek számára ajándékcsomagot, könyveket vásárolunk majd. Az átadást február 21-éhez, az anyanyelv nemzetközi napjához kötjük, ezzel is ráirányítva a gyerekek figyelmét anyanyelvünk szépségére, megőrzésének a fontosságára. Az ajándékozással azt a célt is szeretnénk elérni, hogy a nyomtatványok, a kézzel tapintható könyvek segítségével egy kicsit kivonjuk a gyerekeket a számítógépes játékok, a telefon bűvköréből. Ez lesz az ez évi első megmozdulásunk.

Fekete Bánov Ágnes az idei terveikkel kapcsolatban elmondta, ha a járványügyi helyzet megengedi, akkor május utolsó vasárnapján szeretnék megtartani a gyermeknapi programjukat.

– Hatalmas sikert aratott legutóbb ez az ajándéközönnel járó, ingyenesen látogatható, kreatív program, legalább kétezer kisembert és szülőt mozgatott meg. Terveink között szerepel egy egyhetes kreatív tábor megszervezése is. Ha mégsem tudjuk a programokat megszervezni, akkor az anyagi keretet átcsoportosítjuk az ősszel startoló képzőművészeti pályázataink lebonyolítására – nyilatkozta a Családfa civil szervezet elnöke.