2024. március 28., csütörtök

A gyerekekre a legveszélyesebb!

Bárki áldozatul eshet az internetes csalóknak (2.)

Viccesnek hat, elcsépelt, ettől függetlenül egyre nagyobb területen hódít, és szedi az áldozatait Topolya községben is az internetes csalók ténykedése – figyelmeztet Miladin Nešić, Topolya község polgári jogvédője. Az internettel, a közösségi médiahálózatokkal egy időben nyertek teret a virtuális térben történő csalások, illetve a nyerészkedők. A koronavírus okozta feszültség, bezártság miatt pedig mindinkább rájuk irányul a figyelem.

Van arra is példa, hogy az ismerkedni vágyó személy nem pénzt, bankszámlaszámot kér, csak személyes adatokat, születési évet, személyi számot stb. Sokaknak még ez sem gyanús, és megadnak ilyen adatokat, de akkor már fél lábbal beleléptek a csapdába – ecsetelte Miladin Nešić polgári jogvédő az internetes csalások végeláthatatlan útvesztőjét.

– Minden ilyen esetben, valamennyi csalási szándék alkalmával értesíteni kell a belügyi szerveket, hogy az internetes bűnözők le legyenek kapcsolva. Ilyenkor az a szerencsésebb, ha a csalók az országon belül végzik a tevékenységüket. Amennyiben külföldi a forrás, az már nehezebb ügy. A harmadik országokból vagy háborús övezetből küldött üzenetek-utalások pedig szinte lenyomozhatatlanok – tette hozzá a polgári jogvédő, aki szót ejtett még arról is, hogy arra is van példa, amikor a gyanúsan hatalmas vagyonnal rendelkező ismerkedni vágyó felek nem kérnek pénzt, utalást, csak azt, hogy látogasson el hozzájuk az illető. Repülőjegyet, vonatjegyet, utazási költségtérítést küldenek. Ilyenkor, ha néhány üzenetváltás után nem derül ki, hogy mégiscsak pénzcsalásról van szó, szervkereskedelemre vagy emberkereskedelemre kell gyanakodni.

– Olyanra is volt már példa, hogy az ismerkedni kívánó egyén valótlanságot állít a neméről, az életkoráról, az ismerkedési szándékairól. Vagy hogy a csaló kérésére az áldozat küld magáról egy pucér képet, amellyel később zsarolják, hogy ha nem fizet bizonyos összeget, akkor nyilvánosságra hozzák, elküldik a házastársának, szüleinek, iskolatársainak a fotót. Ezek rendkívül súlyos következményekkel is járhatnak, amelyeket általában az áldozat segítséggel tud kezelni vagy megoldani. Súlyosabb esetben a leghelyesebb az, ha feljelentést tesz az illetékes hatóságoknál – figyelmeztetett a topolyai jogvédő, aki külön kiemelte, hogy az internetes felület sajnos felnőttre, gyermekre egyaránt veszélyt jelent, a gyerekek viszont egy fokkal jobban kiszolgáltatottak.

Az internethasználat rendkívül sok hasznos információval szolgálhat a tanulással kapcsolatban, tágíthatja az egyén világlátását. A legtöbb gyermek azonban nem azért ül naphosszat a képernyő előtt vagy telefonnal a kezében, hogy okuljon, tájékozódjon a tananyagról. A játékok, a közösségi hálózaton keresztül érkező, személyes ismerkedésre felkérő üzenetek, a rövid videócskák rendkívül károsak lehetnek. A médiumokból manapság egyre inkább értesülhetünk róla, hogy akár végzetesen is hathatnak egy fejlődő gyermek egyéniségére, különösen, ha ehhez még hozzájárul a kortársak zaklatása is.

Miladin Nešić polgári jogvédő felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban a szülő-gyermek kapcsolat minősége az, ami meghatározó lehet a megoldás keresésében. Az elmélyült, bizalmas beszélgetéseken keresztül oszthatják meg a tapasztalataikat, a látottakat.

– Egy szülő képtelen minden pillanatban ellenőrizni gyermeke valamennyi lépését és az interneten eltöltött „klikkelését”. Ezért az lenne a legideálisabb, ha őszintén el lehetne beszélgetni a gyerekekkel a netes tartalom veszélyeiről. Sok esetben a szülőknek fogalmuk sincs arról, hogy mit játszanak, mit olvasnak, kivel beszélgetnek a világhálón a gyerekeik. Persze arra is van példa, ha a gyermek elmondja a szülőnek a tapasztalt problémát. Ilyenkor nagyon fontos pozitívan reagálni rá, és nem a gyermeket hibáztatni, az ő nyakába varrni a felelősséget. Hogy miért internetezik, miért tölt annyi időt a telefonnal vagy a számítógéppel, miért nem tanul ehelyett. Miért pont azokat az oldalakat látogatja, miért pont azokat a játékokat játssza – figyelmeztetett Miladin Nešić, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kölcsönös bizalom fenntartása azért is rendkívül fontos, mert a gyerekek nagy része már olyan ügyesen kezeli a számítástechnikai eszközöket, hogy könnyedén kitörli az eszközből a böngészési előzményeket, és a szülők ezzel egykettőre elvesztik a követési fonalat.