2024. április 23., kedd

Jelenleg a mogyoró produkálja a legnagyobb pollenkoncentrációt

 A Szabadkai Közegészségügyi Intézetben februárban kezdik mérni a levegő pollenkoncentrációját, ugyanis ebben a hónapban indulnak virágzásnak a fák. Az intézet tetején, 20 méter magasan található pollengyűjtő berendezés segítségével gyűjtik be a mintákat. A begyűjtött mintákat laboratóriumi körülmények között feldolgozzák és meghatározzák a pollenszemcsék jelenlétét egy köbméternyi levegőben. Az eljárás akkreditált és megfelel a nemzetközi előírásoknak. A levegőben található pollenmennyiségről heti jelentés készül, amelyet a világhálón is közzétesznek. De pontosan mely növények virágoznak jelenleg, és melyeknek a pollenkoncentrációja magas ezekben a napokban? Erre a kérdésre Tatjana Škorić okleveles biológus, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának munkatársa válaszolt lapunknak.

Tatjana Škorić

Tatjana Škorić

– Attól függően, hogy egy köbméter levegőben hány pollenszem található, a fák esetében háromfajta erősséget különböztetünk meg. Ezeket a heti jelentéseinkben különböző színekkel jelöljük. Hatvan pollenszemig gyenge pollenkoncentrációról beszélhetünk. Ezt zöld színnel jelöljük. Ezt a pollenkoncentráció-mennyiséget csak a legérzékenyebbek érzékelik. A hatvan és száz pollenszem közötti mennyiséget sárgával jelöljük, amely közepes értéknek számít. A száz pollenszem fölötti tartományt jelöljük pirossal. A piros jelzés esetén már kritikus mennyiségről beszélhetünk, és ez a legtöbb allergiásánál allergiás tüneteket vált ki. Az idén tegnap mértünk először száz fölötti pollenszemet egy köbméter levegőben. Konkrétan a mogyoró pollenjéről van szó. Emellett most virágzik az éger és a ciprusfa is. Ezen fajok pollenkoncentrációja nincs a piros zónában, de a pollenmennyiségük folyamatosan emelkedik. Ez az időszak egyébként a fák virágzásának időszaka. Ez egyben az allergiaszezon kezdete is. Az elmúlt év tapasztalatából kiindulva a fák pollenkoncentrációjának napi maximumát áprilisban éri el, de már márciusban is magas értékeket mérünk. Az egész évben egyébként ez az időszak a legterheltebb pollennel, ugyanis ekkor tizennyolc növényfaj virágzik egyszerre. Augusztus és szeptember folyamán is magasak az értékek, főleg a parlagfű miatt, de március és április folyamán a pollenkoncentráció is magas, és egyszerre sok növény pollenje van a levegőben – magyarázta a szakember.

Tatjana Škorić a fentiekhez hozzátette, hogy a fák után nyáron a fűfélék virágoznak, az allergiaszezon ősszel a gyomnövények virágzásával ér véget. Az intézet munkatársai novemberig mérik a levegő pollenkoncentrációját. A biológus érdeklődésünkre elmondta, hogy a november és a február közötti időszak sem múlik el számukra eseménytelenül. Igaz, ekkor méréseket nem folytatnak, de ilyenkor összegzik az adatokat és készítik a különböző éves jelentéseket. Hozzátette, hogy ekkor végzik el a pollengyűjtő berendezésen a szükséges karbantartási munkálatokat is.

Az aktuális pollenhelyzetről a polgárok a szerbiai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján (sepa.gov.rs) és a www.subotica.rs oldalon tájékozódhatnak.