2024. április 23., kedd

Pásztor Bálint: Megvédjük épített örökségünket!

Megvédjük épített örökségünket! – írta Facebook-bejegyzésében dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, miután megbeszélést folytatott a szabadkai polgármesterrel.

Pásztor emlékeztetett, hogy a napokban került közvitára a kettes övezet részletes szabályozási terve, amit partnerekkel együtt nem tudnak támogatni. Hozzátette, hogy a tervet olyan emberek készítették, akiknek nem a hagyományos szabadkai identitásjegyek és az épített kulturális örökségünk az elsődleges, hanem az ingatlanberuházás, ami kétségtelenül enyhítene a lakhatási gondokon, de tömbházakkal megtömött tucatvárossá tenné Szabadkát.

„Mi Szabadka városmagját kultúrtörténeti téregységként kezeljük, ami nemcsak a szabadkaiak, hanem az idelátogató turisták szempontjából is kulcsfontosságú” – hangsúlyozta a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, hozzátéve, hogy a Városháza közvetlen közelében lévő, az egyik utolsó kockaköves utcában, a Gombkötő utcában nem épülhetnek háromemeletes tömbházak.

„Közösen megakadályozzuk, hogy a Rudics és a Petőfi Sándor utcában, valamint a Zsinagóga-téren álló, szabadkai szellemiséget magukban hordozó épületeinket rideg, üvegfalú, acélvázas, többemeletes épületek váltsák fel” – írta bejegyzésében.

Hozzátette, hogy a kettes övezetre a várost jól ismerő szakemberek bevonásával egy új részletes szabályozási tervet fognak kidolgozni a közeljövőben. Ehhez első lépésben módosítani kell a 2018-ban elfogadott általános szabályozási tervet, ami az új részletes tervnek megfelelő alapot jelent.

Az új, többemeletes lakóépületeket a városközponton kívül kell felépíteni, ahol bőven van rá lehetőség, így nem rontanánk az egyébként sem ideális közlekedési és parkolási állapotokon – mutatott rá.

„Támogatjuk a város fejlődését, de úgy, hogy megmaradjon a város arculata, mert ennek köszönhetően vagyunk csak megkülönböztethetőek másoktól, Szabadka így tud versenyképes idegenforgalmi tartalmakkal is szolgálni”

„Céljaink nem idejétmúltak, éppen ellenkezőleg, összhangban vannak a legújabb városmegőrző trendekkel” – szögezte le dr. Pásztor Bálint.