2024. április 19., péntek

Egy monumentális alkotás megmentése

Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna jelenleg Schervitz Mátyás festményeinek restaurálásán dolgozik

Schervitz Mátyás budai barokk festőről kevesen és keveset tudnak, pedig kvalitásai megkívánnák. Az évtizedek óta tartó kutatások, a levéltári dokumentumok feltárása ellenére még minden nem sikerült felderíteni a művész teljes életművét, de már sokkal többet tudunk róla, mint egy évtizeddel ezelőtt. Egyelőre kevés alkotás köthető biztosan a budai mester nevéhez. Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum festő-restaurátor művésze és múzeumi tanácsosa az elmúlt évek során, a terepet járva néhány vidéki és budapesti templomban található festményen felfedezte Schervitz keze nyomát. Jelenleg egy monumentális Schervitz-kép restaurálásán dolgozik. Ez már nem az első ilyen jellegű munkája, hiszen tavaly ilyenkor Paulus Antonius Senser Csodálatos kenyérszaporítás című festményét újította fel a Senser kiállítás előkészületei idején. Zsuzsanna lapunknak nyilatkozva elmondta, ez lesz a hatodik olyan kiállítás, amellyel a magyarországi barokk mestereket mutat be a Szabadkai Városi Múzeumban. A Vajdasági Magyar Képtár előzményének időszaka a 18. századi művészet, melynek örökségéről a Galéria alapítása idején 1974-ben nagyon keveset lehetett tudni. Ezt az űrt igyekszünk pótolni a kiállítás- és kiadványsorozatunkkal.

– Schervitz Mátyás volt az egyik legtehetségesebb közülük, ő az első budai születésű mester, aki 1702-1771 között élt. Kiderült róla és bizonyíthatóvá vált, hogy egy horvát szabó fiaként látta meg a napvilágot. Így nemcsak a magyar, hanem a horvát művészettörténetírás számára is fontos, Mátyás mester lett a legkorábbi kontinentális festőjük. Eredetileg Zseravicsnak hangzott a család neve.

– A budai kapucinusok Szent Erzsébet-templomának főoltárképe is az ő munkája volt. Ezt a második világháborúban bombatalálat érte, és megsemmisült a kép, de fennmaradt róla egy fotó. Ennyit tudtak a művészről, hiszen ennyi volt adatokkal igazolva. Schoen Arnold, a budapesti Történeti Múzeum egykori vezetője, barokk-kutató még 1929-ben írt róla egy tanulmányt, amelyen összefoglalta azokat a pest-budai műveket, amelyeket Schervitz Mátyástól rendeltek. Az említett főoltárképen kívül a 20. század elején nem ismertek tőle más hiteles művet. Miután az a kép megsemmisült, nem volt fogódzó a hagyatékának kutatásához – mondta el lapunknak dr. Korhecz Papp Zsuzsanna.

– A kutatók sokáig csak a péceli freskóegyüttest köthették Schervitzhez, amelyet Zsindely Endre 1956-ban azonosított. Pécelen áll a Ráday család egykori kastélya. Ráday Gedeont, a híres református család tagját könyvgyűjteményéről és a kulturális tevékenységéről ismerjük. A freskóknál ő maga volt a képeket kísérő disztichonok szerzője. A freskókat régóta ismerték, már Kazinczy Ferenc is írt róluk, csak nem tudták, kinek a munkája volt. Zsindely Endre a Református Egyház Levéltárában megtalálta az eredeti szerződést, amelyet a festővel kötöttek. A művész a kastély könyvtárteremében Pallasz Athénét, a tudomány védelmezőjét és Szaturnuszt, a történelem megtestesítőjét festette meg, valamint különböző tudományágak allegóriáit nőalakok formájában. Kazinczynak köszönhetően váltak híressé a Ráday-kastély dísztermében található alkotások. Ezek különböző metszetek nagyméretű másolatai, amelyeket fekete-fehérben festettek meg. Ezek mitológiai történetekhez köthető jeleneteket és a művészeteket megszemélyesítő nőalakokat ábrázoltak. Ráday Gedeon ezeket nevelő célzattal készítette el a festővel. Az alkotásokkal családjának és a kastély vendégeinek üzent. Arra próbálta inteni őket, hogy mindenki azokat a lehetőségeket használja ki, amelyek adottak számára, és ne törjön túl nagy magaslatokra, amelyhez nincs meg az alapvető képessége. Ezek az alkotások ma is a helyszínen vannak – tudtuk meg dr. Korhecz Papp Zsuzsannától.

Lipp Mónika bizonytalanul, adatok híján, a stíluskritika eszközeivel szintén Schervitz Mátyáshoz kötötte az óbudai plébániatemplom Szent Ivó-képét, amely egy nagyon ritka ábrázolásnak számít Magyarországon. Szent Ivó az ügyvédek és a bírók védőszentje. A kép eredetileg a kiscelli trinitárius templomban állt, amelyet Óbuda földesurai Zichy Erzsébet építetett férjével, Zichy Miklóssal. Itt tartott a festő életművének kutatása a kétezres évek elején. A személyes kutatásoknak köszönhetően a vidéki megbízások alapján lehetett felgöngyölíteni az egész életművet.

Nekem régóta feltűnt a terepet, templomokat járva – Magyarország középső részén, a Duna mentén –, hogy ugyannak a mesternek a műve van Zomborban, Budán, az egykori bosnyák ferencesek templomában és Dunaföldváron. Sem Zomborban, sem Budán nem jegyezték fel, hogy ki készítette ezeket. Fáy Zoltánnak, a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár vezetőjének köszönhetően megkaptam a digitalizált dunaföldvári ferences háztörténetet kutatásra. Régebben ezt nem lehetett volna megvalósítani. Mindez még 2014-ben történt. A dunaföldvári ferencesek háztörténetében feljegyezték, hogy Schervitz Mátyással kötöttek szerződést. A dunaföldvári Szent Anna-templomban három művét sikerült beazonosítani. Ennek a három festménynek köszönhetően a további műveket is hozzá tudtam kapcsolni a mesterhez. Ezeket az eredményeket magyar- és horvátországi tudományos folyóiratokban publikáltam. Folyamatosan kutatok egyházi gyűjteményekben és a terepen is, festészettechnikai kutatásokat is végzek. Mindezt a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjainak és a Délvidékért Kiss Alapítványnak köszönhetően sikerült megvalósítani. Összesen 14-15 oltárképet azonosítottam, valamint bővítettem a freskóegyüttest is. Ezenfelül a levéltári kutatásoknak köszönhetően a Koltai András, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője útmutatása alapján a bosnyák ferencesek elveszettnek hitt anyakönyvei is megkerültek, ennek a felfedezésnek s a Budapest Fővárosi Levéltár munkatársának Simon Katalin további segítségének köszönhetően sikerült felgöngyölíteni az egész családtörténetet és cáfolni a korábbi téves feltételezéseket– mesélte Korhecz Papp Zsuzsanna. Emellett arról is beszámolt lapunknak, hogy jelenleg Schervitz Mátyás főművén dolgozik. Ez a pesti Váci utcában található egykori domonkos rendi Szent Mihály-templom főoltárképe.

– A mű témája: Szent Domonkos átveszi a rózsafüzért Szűz Máriától. A művész a monumentális főoltárképen a Szűzanyát a kis Jézussal és az angyalokkal együtt ábrázolta, amint átnyújtja a rózsafüzért. Jelenleg a festmény hátoldala látható csak, minden megfeketedett, besötétedett. Ez a több százéves gyertyakorom maradványa. Valószínűleg utólag le is lakkozták. A lakk is utólag megsárgul és sötétedik. Mindegyik képnél más eljárást, oldószert alkalmazunk. Tiszítópróbát már végeztem a helyszínen. Volt egy nagy hasadás a képen, amelyet tűvel és cérnával varrtak össze, de így is szétnyílt. Ezt valahogy össze kell húznom, mert Szent Katalin és Szent Borbála arcánál van a hasadás. Óvatosnak kell lennem, mert nagyon veszélyes, ha egy centiméterrel arrébb csúszik az egész. Ez a kép a főoltáron volt és a kiállítás után, a múzeum ajándékaként újjászületve vissza fog kerülni az eredeti helyére. A Schervitz kiállítást húsvét után tervezzük megnyitni, júliustól az eszéki Szépművészeti Múzeumban fog vendégeskedni, ősszel a tervek szerint a fővárosi nagyközönségenk is be tudjuk majd mutatni a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumában – nyilatkozta lapunknak Korhecz Papp Zsuzsanna.