2024. április 25., csütörtök

Gion Nándor Novellapályázat

Gion Nándor Novellapályázat

A Gion Nándor Emlékház novellapályázatot hirdet, amelynek célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagítása, új művek írásának serkentése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbéltetése. A díj eredetileg magyar nyelven írt pályamű szerzőjének ítélhető oda.

A jeligével ellátott pályamunkák beérkezési határideje 2021. június 1-je. Arra kérjük a pályázókat, hogy a beküldött pályaművekhez zárt borítékban csatolják személyi adataikat és pontos elérhetőségüket (cím, telefon, e-mail). Az eredményeket a Gion Nándor Emlékház honlapján teszik közzé. A bírálóbizottság augusztus 29-én adja át a díjakat a Gion Nándor Emlékházban Szenttamáson. Elfogadják az elektronikusan beküldött pályázati munkákat is.

Egy szerző több munkával is jelentkezhet, abban az esetben a jelszava legyen ugyanaz, s írjon mellé sorszámot (jelszó1, jelszó2…).

Az első három helyezett oklevelet és pénzjutalmat kap. A három legjobb és a bírálóbizottság által kiadásra javasolt valamennyi alkotás megjelentetését az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet vállalja.

A kéziratokat nyomtatott vagy elektronikus változatban kérik a Gion Nándor Emlékház címére vagy e-mail-címére küldeni:

Gion Nándor Emlékház

Popovača venac u. 30.

21480 Srbobran (Szenttamás)

Szerbia

Bővebb információ: gionnandoremlekhaz@gmail.com

Gion Nándor Regénypályázat

A Gion Nándor Emlékház az idén a Forum Könyvkiadó Intézettel karöltve regénypályázatot hirdet, amelynek célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagítása, új művek írásának serkentése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbéltetése. A díj eredetileg magyar nyelven írt pályamű szerzőjének ítélhető oda.

A jeligével ellátott pályamunkák beérkezési határideje 2022. január 31-e. Arra kérik a pályázókat, hogy a beküldött pályaművekhez csatolják személyi adataikat és pontos elérhetőségüket (cím, telefon, e-mail). Elfogadják az elektronikusan beküldött pályázati munkákat is.

Az eredményeket a Gion Nándor Emlékház honlapján teszik közzé. Az ünnepélyes díjátadásra 2022 augusztusában kerül sor.

Az első helyezett oklevelet és pénzjutalmat kap. A legjobb regény megjelentetését az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet vállalja.

A kéziratokat nyomtatott vagy elektronikus változatban kérik a Gion Nándor Emlékház címére vagy e-mail-címére küldeni:

Gion Nándor Emlékház

Popovača venac u. 30.

21480 Srbobran (Szenttamás)

Szerbia

Bővebb információ: gionnandoremlekhaz@gmail.com

Műfordítói pályázat

A Gion Nándor Emlékház és Szenttamás Község Önkormányzata 2012-ben indította el közös pályázatát, amelynek célja Gion Nándor mindmáig szerbül nem olvasható elbeszéléseinek, novelláinak, regényeinek szerb nyelvre fordítása.

A Gion Nándor Műfordítói Pályázat eredményeként eddig lefordított és megjelentetett kötetek: Priče iz Keglovićeve ulice, Jednouhi čovek, Priče o starom revorveru, O mom stricu i druge priče, Kormorani se još nisu vratili, Rafal za jednog crnog bivola, Anđeosko veselje, Klavir iz belog dvorca, Vodozemci u pećini, Pljačkaši pošte i Brate moj, Jove.

Az idén, Gion Nándor születésének 80. évfordulóján a Rózsaméz című regényt fordíttatják le. A fordításra Vickó Árpádot kérték fel, hiszen ő volt a Virágos Katona átültetője is. A Gion Nándor Emlékház célja  a Virágos Katona és a Rózsaméz együttes megjelentetése az idei év folyamán. 

Bővebb információ: gionnandoremlekhaz@gmail.com

 A pályázatokat a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Gion Nándor Kulturális Központ és a Bethlen Gábor Alap támogatja.