2024. április 19., péntek

Terjed az ebola

Több mint 11 ezer adag ebola elleni vakcina érkezik a hét végén Guineába Svájcból – jelentette be csütörtökön az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója újságíróknak hozzátette, hogy a Genfből érkező szállítmány mellett nemsokára további 8600 adagot indítanak útnak Guinea felé az Egyesült Államokból is.

Az afrikai ország egészségügyi miniszterének főtanácsadója, Mohamed Lamine Yansane szerint az oltási kampány már hétfőn elkezdődhet.

A guineai kormány vasárnap erősítette meg hivatalosan, hogy ebolajárvány tört ki az országban, ahol azóta több eset halállal végződött.

Guineában legutóbb öt évvel ezelőtt volt ebolajárvány. A 2013-tól 2016-ig tartó nyugat-afrikai ebolajárvány volt a legsúlyosabb a kontinensen, 11 300 emberéletet követelt.

Moeti csütörtökön kiemelte, hogy az egészségügyi hatóságok gyors reagálásának köszönhetően ezúttal nem kerül sor hasonló tragédiára.

A WHO hat afrikai országot intett elővigyázatosságra azt követően, hogy Guineában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban ismét felbukkant a vírus. Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója hétfőn azt mondta, a kongói és guineai ebolajárvány rendkívüli éberséget igénylő regionális kockázatot jelent.

A fertőzés megelőzéséhez jelenleg már két kísérleti oltóanyag is rendelkezésre áll, de a magas halálozási aránnyal járó betegség továbbra is gyógyíthatatlan.