2024. április 25., csütörtök

A harmadik hullám elején

Az adatok szerint egyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetéről beszélhetünk – közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília elmondta, az elmúlt napokban számos járványügyi mutató romlott, szerdán 2853-mal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kórházakban nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik az ápoltak száma: jelenleg 4021 ember szorul kórházi kezelésre, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma 332-re emelkedett, és 104-en hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma is növekedett, 78 625-en otthonukban vagy valamelyik kórházban gyógyulnak – ismertette a számokat a tisztifőorvos. Hozzátette: ezért is nagyon fontos az oltási terv pontos, folyamatos és következetes végrehajtása.

A szakember elmondta azt is, hogy az enyhe oltási reakciókat nem kell jelenteni, a súlyosakat azonban igen, és ha valakinél az első oltás után ilyen jelentkezik, akkor a második dózist nem kaphatja meg. Arra vonatkozóan külön vizsgálat szükséges, hogy az illető másodszorra beoltható-e egy másfajta vakcinával – tette hozzá.