2024. április 25., csütörtök

Hány ember foglalkozik Szerbiában a Bitcoinnal?

A Bitcoin értéke újra növekedett, ezzel elérte az 50.000 dolláros történelmi értékét. A MicroStrategy a gyors ütemű növekedési hullám miatt 600 millió dollár értékben vásárol majd a valutából. Korábban Elon Musk, a Tesla tulajdonosa másfél milliárd dollárt fektetett a szóban forgó kriptovalutába, melynek értéke az év kezdete óta 72 százalékkal növekedett.

Zorica Bogdanović, a Szervezéstudományi Kar professzora szerint nem csak a milliárdos techmogulok, hanem más befektetési alapok és a bankok is szeretnének vásárolni a kriptovalutából, mivel attól tartanak, hogy esni fog a dollár értéke. Tavaly Amerikában nagy mennyiségű készpénzt nyomtattak, ezért sokan keresik a biztonságot nyújtó befektetési lehetőségeket, amilyen maga a Bitcoin is.

Az analitikusok szerint a szóban forgó valuta maximális értéke 150.000 dollár lehet, azonban a professzor szerint nehéz megállapítani, hogy vajon el fogja-e érni azt a számot.

Szerbiában nem több, mint 10.000 ember foglalkozik ezzel az e-valutával, és nagy az érdeklődés iránta a fiatalabb generációk körében. A Szerb Nemzeti Bank ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a bankok nem vállalnak felelősséget az ilyen típusú befektetésekért.

Bogdanović professzor szerint a Bitcoint leginkább az arany vásárlásához lehet hasonlítani, mivel ott is, amennyiben esik az érték, akkor csakis a vásárló tehető felelőssé amiatt. Sőt, mivel a Bitcoinokat digitális pénztárcákban őrzik, ezért ha egyszer is elfelejtjük a saját kódunkat, többé nem lesz lehetőségünk hozzáférni a pénzünkhöz.

Zorica Bogdanović elmondta, hogy a kriptovaluták más felfogásmódot követnek, mint a közhasználatban lévő valuták. Ezeket nem az állam, hanem egy felhasználó közösség irányítja. Hozzátette még, hogy a világon mindössze 21 millió Bitcoin érhető el, amelyből nem bocsátható ki több, mint az átlagos pénz esetében.