2024. április 20., szombat

A digitális erőszak

Online tribünt szerveztek Szenttamáson a biztonságos internet napján

A szenttamási Ifjúsági Iroda január folyamán körkérdéssel fordult a helyi általános iskola és gimnázium diákjaihoz. Az ankét témája az internetes erőszak, célja pedig a fiatalok ehhez kapcsolódó észrevételei voltak. A felmérés − amelybe 172 diák kapcsolódott be − eredményeit február 5-én, a biztonságos internet napján tették közzé, a témáról pedig egy héttel később online tribünt szerveztek. A tribünt Bojan Nikoličin, a helyi Ifjúsági Iroda képviselője és Lazar Paroški, a helyi és az újvidéki Ifjúsági Iroda munkatársa, továbbá a Svetozar Miletić Gimnázium diákparlamentjének elnöke vezette.

Az ún. cyber-megfélemlítés elektronikus eszközökkel történik, legtöbbször a közösségi oldalakon chat, messenger, e-mail, vagy blog útján történő posztolás, amikor az erőszakot elkövető bizonyos webhelyekre olyan megszégyenítő tartalmakat, videókat, vagy fotókat tölt fel, amelyek a célszemély fejlődésére nézve káros hatással lehetnek. Az ilyen fajta megfélemlítés legtöbbször fokozza a közösségi félelemkeltés hatását, és növeli a feszültséget az iskolai környezeten belül. Az internetes zaklatás mellett a telefonos zaklatás is ide sorolható, továbbá mindazok a cselekedetek, amelyek nem jogszabályellenesek, de rombolják a célszemély tekintélyét, önbizalmát és társadalmi státuszát. Azok a fiatalok, akik ezeket a megfélemlítéseket átélik, nehezen tudják magukat túltenni a következményeken, nyugtalanná válnak, a történtek pedig sokáig bennük ragadnak. Ráadásul a széles körű közönséget elért és anonim módon posztolt tartalmak nehezen eltávolíthatók. Ugyancsak nehéz feladat a megfélemlítés elindítójának beazonosítása, de nem lehetetlen, szögezték le a tribün résztvevői. Elhangzott az is, hogy mindazok a fiatalok akiket zaklattak, majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel érzik magukat kirekesztettnek az iskolában, és kétszer többet hiányoznak, mint társaik. Sokkal rosszabb az iskolai eredményük, és a középiskolát követően már nem tanulnak tovább.

A felmérés eredményeit egy grafikon formájában tették közzé, amelyből többek között kiderül, hogy a megkérdezettek fele már beszélgetett ismeretlen személlyel, de csak elenyésző százalék adott meg magáról személyes adatokat. Az iskolára vonatkozóan ellenzik a mobiltelefon használatának tiltását, viszont 80 százalékuk szeretné, ha az iskolai oktatás keretében többet foglalkoznának a digitális erőszakkal.