2024. április 25., csütörtök

Vučić: Szerbia támogatja Észak-Macedóniát az európai integráció felé vezető úton

Hivatalos látogatáson fogadta ma Aleksandar Vučić elnök Bujar Osmani észak-macedón külügyminisztert, akivel a két ország jószomszédi viszonyának erősítéséről tárgyalt. Szó esett többek között a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, a felmerülő kérdések párbeszéd útján való rendezéséről és a közös támogatásról az európai úton – jelenti a szerbiai RTV.

Vučić elnök konkrét projekteket említett, amelyek hozzájárulnának a két ország közötti jobb kapcsolatok és gazdasági együttműködés fejlesztéséhez is, külön kiemelve a Szkopjéig vezető vasútvonal korszerűsítését és a határátkelők infrastruktúráinak erősítését.

Elmondása szerint a két ország közötti jószomszédi viszony kulcsfontosságú az egész régió számára.

Kihangsúlyozta az ún. „mini Shengent”, mint a sikeres együttműködés példáját, amely a kezdeményezésben résztvevő országok polgárainak jólétét, és gazdasági fejlődését is nagyban segítheti. Az elnök külön kiemelte annak az egyezménynek a jelentőségét, amelyet Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia írtak alá, és ami lehetővé teszi az egymás közötti segítségnyújtást, valamint az egészségügyi rendszerük együttműködését is a koronavírusban megbetegedettek gyógyításában.

Osmani külügyminiszter megköszönte a vakcinaszállítmányt, amelyet Vučić elnök vasárnap adott át Zaev miniszterelnöknek, ennek köszönhetően pedig az észak-macedón polgárok immunizációja is megkezdődhet.

Vučić elnök emellett támogatásáról biztosította Észak-Macedóniát az európai integráció felé vezető úton. A két tárgyalófél még a az Észak-Macedóniában élő szerbek, valamint a Szerbiában élő észak-macedón polgárok helyzetéről is egyeztetett.