2024. április 16., kedd

Egyesülnie kell a szerb ellenzéknek

Orbánról és Vučićról fejtette ki a véleményét Végel László író

A szerb ellenzéknek figyelemmel kell kísérnie mindazt, amit a magyarországi ellenzék tesz, amely három katasztrofális vereséget követően is képes volt talpra állni és egyesülni – nyilatkozta Végel László író a Tačno.net hírportálnak. Az interjúban rámutatott arra is, hogy a magyar ellenzék egységes listán és egy miniszterelnök-jelölttel fog indulni a választásokon. Elmondása szerint az előzetes felmérések azt mutatják, hogy enyhe előnyük van a jelenleg hatalomban lévővel szemben. Hogy sikerül-e nyerniük, ezt még nem láthatjuk előre, de az biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök aranykora a végéhez közeledik – jelentette ki Végel.

Hozzátette, hogy számos hasonlóság mutatkozik Orbán Viktor és Aleksandar Vučić hatalmában, és azon politikusok közé tartoznak, akik szeretnék a politikai és gazdasági hatalmat is a kezükben összpontosítani. Véleménye szerint a Kelet-Európában bekövetkező nacionalista megmozdulások az új hatalmi rétegnek kedveznek, hiszen a nacionalizmus sikeresen konzerválja a hatalomban lévő társadalmi kapcsolatokat. A nacionalizmus segítségével alternatíva nélküli társadalom épül ki, mivel a nacionalizmus minden alternatívát elhomályosít. A vezetői réteg félelemben él a látens szociális elégedetlenség miatt. A nacionalizmus az egyedüli védelmezője az új kelet-európai hatalmi rétegnek – mondta Végel.

Hangsúlyozta, hogy Vajdaság egyre kevésbé szerepel napirenden a szerbiai politikában.

– A szememben Vajdaság inkább kulturális és lelki kérdést jelent, kevésbé politikait. Egyszerűen csak azért, mert nem rendelkezik egy erős politikai réteggel, amely európai értékrenddel és kilátásokkal tudná felruházni. A tartomány mindig jobb polgársággal rendelkezett, mint politikai elittel – fogalmazott Végel.