2024. április 20., szombat

Egyre inkább ellehetetlenül a bíróságok működése

Az elmúlt években egyre több perrel van dolguk az általános bíróságoknak, ennek következtében pedig a munkájuk szinte teljesen ellehetetlenül.

A leggyakrabban a városi önkormányzattal és az iskoláskor előtti intézményekkel szembeni pereskedések jellemzőek, ez utóbbi esetben a gyermekek óvodában való tartózkodásának előfizetésével kapcsolatban. Emellett gyakrabban fordul elő a katonai biztosítást élvezők pereskedése az alacsony nyugdíj miatt, valamint a postaszolgálati költségekkel kapcsolatban is, amelyek a nyugdíjak kifizetésekor lépnek fel.

Ezen perek miatt a belgrádi általános bíróságok asztalán több mint 2 ezer ügy található. Az egyik megoldást az ún. pilot, vagy vezető ügyek jelenthetik. A mostani helyzet szerint három ügyből kettő a polgároknak a bankokkal szembeni pereskedése, amelyekkel a kölcsön feldolgozásának költségeinek kifizetését követelik.

Az elmúlt években az ehhez hasonló ügyek jelentősen leterhelik a bíróságokat, ezért a Bírók és Ügyészek Egyesülete a pilot ügyek rendszerének bevezetését javasolja.

Jelena Gajić az említett szervezet programtervezési elnöke elmagyarázta, hogy ez a fajta eljárás szerint az ítélet egy pecsétből állna, amelyen feltüntetnék a különféle adatokat.

Az ilyen fajta ítélet nem rendelkezne magyarázó szöveggel, ami pedig nagyban hozzájárulna a folyamat meggyorsításához – nyilatkozta a szerbiai RTV-nek Gajić.

Katarina Golubović a Yucom elnöke elmondta, hogy ennek az intézménynek a bevezetéséhez részben független bíróságra van szükség, másrészt pedig a végrehajtó hatalomnak, mindenek előtt a Pénzügyminisztériumnak is be kell kapcsolódnia a rendszerbe.

Kiemelte, hogy a pilot ügyek intézménye már évtizedek óta jelen van az Európai Emberi Jogi Bíróságon.

Ha egy esetben a bíróság megállapítja az ítéletet, a következő lépésben a végrehajtó és a törvényhozó szerveken a sor, akik jegyzékbe veszik a károsulást szenvedett személyeket és a meghatározzák a kifizetés módját – magyarázta Golubović.